Bydlení osmáků

Bydlení osmáků

Autor obrázku: yamauchi

Jako příbytek můžete vybrat terárium nebo klec, jak už víte! Samozřejmě má oboje svoje výhody i nevýhody, ale vyberte si sami, já jsem spokojen s akvárkem!

Akvárium má výhodu, že z něho nemohou vyhazovat podestýlku a jiné drobky! Ale v kleci vám vyhodí vše, co jim příjde pod tlapky a to není moc příjemné. V kleci se osmáci i špatně pozorují přes mřížky. Ale naproti tomu, klec je vzdušnější a osmáci po pletivu mohou šplhat a to je vážně moc baví.

Podestýlka

Jako podestýlka by měly být hobliny nebo dřevitá vlna, piliny se nehodí protože se mohou dostat do očí a vést k slepotě nebo se jim malé částečky dostanou do dýchacích cest a mohli by se i udusit! Do hoblin by se měla přimíchávat sláma nebo seno to osmáci sežerou, nebo si z toho udělají pelech. Občas jim dejte do podestýlky ubrousek, kus látky nebo trubku od toaletního papíru roztrhají to a udělají si z toho hnízdo.

Autor obrázku: Su–May

Větve

Slouží osmákům nejen k ohryzání, ale i ke šplhání. Nejvíce se hodí větve z dubu nebo lísky. Na větve můžete přidělat i plošinky, protože osmáci rádi spí ve výšce a budou tam rádi odpočívat. Větve by jste jim měli měnit párkrát do roka!

Kameny

Kameny dotváří atmosféru stepí ve kterých osmáci žijí, dají se buď koupit v obchodech nebo je můžete vzít někde v lese, ale musíte je pořádně umýt. Nepoužívejte cihly osmáci se o ně mohou pořezat.

Domeček

Pro osmáky je důležitý, takže by ho určitě měli mít, protože ho používají jako úkryt, ale nikdy v něm nespí. Pokud samička bude březí, tak tam spát bude! Domeček by měl být určitě dřevěný, protože plastový by hned rozkousali a budete je muset často kupovat. Dřevěný sice také rozkoušou, ale mnohem pomaleji!

Miska s pískem

Písek osmákům slouží k tomu, aby si udržovali svou srst. Písek jim dejte tak třikrát týdně a budou spokojení! Písku do misky stačí trochu (cca 2-3 cm).

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *