Nemoci a problémy osmáků

Nemoci a problémy osmáků

Autor obrázku: markaud

Když osmáček nechce jíst a pít (hubnutí je v důsledku toho, že už třeba druhý den nejí) a pokud je osmáček i apatický, mírně naježený a neustále jen podřimuje a nechce jíst, tak je potřeba OKAMŽITĚ vyrazit k veterináři. Osmák v tomhle stavu už je nemocný déle a každé zdržení může zapříčinit zhoršení stavu až k úmrtí. Proto v takovém stavu doporučuju okamžitě vyrazit k veterináři a žádat následující 4 injekce:

  • Antibiotika – lepší je podat preventivně a na nic nečekat. U osmáků mají nemoci hrozně rychlý průběh a popisovaný stav je už hodně špatný. Ne všechna antibiotika jsou pro osmáky vhodná a spousta veterinářů to neví. Doporučuji použít antibiotikum typu enrofloxacin 15 mg/kg, což třeba u častého konkrétního léku Baytril 0,5% dělá dávku cca. 0,7 ml na den (v případě použití roztoku 5% je dávka 0,1 ml/den). Tyhle údaje svému veterináři řekněte, aby nepíchl nevhodná antibiotika např. Betamox nebo antibiotika typu amoxicilin apod. Jsou pro osmáky stejně jako pro morčata toxická! Injekci antibiotik budete potřebovat každý den dokud osmáčkovi nebude dobře a to alespoň 3 dny za sebou,  antibiotika se nesmějí brát jednorázově.

 

  • Fyziologický roztok – nahradí vodu a potravu na 24 hodin. Dehydrovaný osmák se nemůže nemoci bránit. Opět injekci opakovat denně dokud si nebudete jistí, že osmáček sám pije. Kromě toho doporučuju podávat osmáčkovi i doma několikrát denně převařenou vystydlou vodu. Vezměte si od veterináře ty nejmenší stříkačky bez hrotu, strčte do tlamičky koutkem úst za přední zuby, nasměrovat stříkačku do zadní části tlamky pod sklonem a lehce zmáčkněte, jen málo, nesmí se to vstříknout až do plic.

 

  • Vitamíny

 

  • Glukóza pro posílení organismu

 

Autor obrázku: Tony Alter

Takže s osmáčkem v takovém stavu na nic nečekejte a vyražte k veterináři, jinak může být pozdě. Taky sledujte, zda Váš osmáček nemá průjem (to by mohlo přijít pokud by veterinář použil nevhodná antibiotika), pokud ano, tak je potřeba nasadit léčbu speciálními osmáčími prebiotiky (rozmačkat do trochy tekutiny čerstvé bobky zdravého osmáka, lepší prebiotikum neexistuje a podávat do tlamky několikrát denně). Ale pokud si vyžádáte vyloženě ty antibiotika enrofloxacin, tak se to nestane.

Rate this post

One thought on “Nemoci a problémy osmáků

  1. Dobrý den chtěla jsem se zeptat.Máme dva osmáky a jeden z nich má horní zuby bílé a spodní zuby má žlutý.Pozná se z toho nějaká nemoc.Děkuji moc za odpověd.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *