Maďarský ohař

Maďarský ohař

Autor obrázku: Lori Branham

Maďarská ohař je plemeno vyšlechtěno v Maďarsku a používáno k lovu. Tento pes je velice dobrý ve slídění a dokáže svou kořist sledovat dlouhou dobu.  V maďarsku je označován jak Viszla.

Historie

Maďarský ohař byl vyšlechtěn z několika různých plemen. V 9. století ho Maďaři přivedli do Karpatské nížiny, kde byl dále šlechtěn k loveckým účelům. V 15. a 16. století byli tito psi křížení s Tureckými psi východního typu, po kterých zdědili barvu. Dnes je oblíbený lovecký pes, kvůli svým výtečným vlastnostem a schopnosti sledovat kořist.

Popis

Tento ohař je středně velký, krátkosrstý, nenápadný, se střední šlachovitou postavou. Jeho uši jsou převislé a hlava je menší. Ocas může být tupírován, ale není to třeba. Jejich výraz je živý a pozorný. Rozměry psa a fenky jsou malinko odlišné. Psi jsou kratší a robustnější, fenky jsou delší a štíhlejší. Velikost psa je 57 až 62cm, velikost fenky je 53 až 58cm, váha je 22 až 28 kilo. Oči má hnědé, oválné s inteligentním výrazem. Barva jeho srsti je zlato-hnědá někdy až do červena.

Temperament

Viszly jsou přátelští psi, velmi veselí, energičtí, přítulní a milují svého pána a rodinu. Jsou velice inteligentní, proto není těžké je vycvičit, pokud se jim věnujete. Tento pes si rád udržuje kontakt se svým pánem, proto je to výborné plemeno na procházky.

Během procházky se bude ke svému pánovi neustále vracet a vybíhat zase dopředu. I doma vás bude nejspíše následovat všude, kam půjdete. Někdy je označován jako „suchý zip“, protože k vám velmi rychle přilehne. Toto plemeno potřebuje spoustu pohybu, je potřeba mu věnovat čas, proto je lepší, aby byl se sportovně založeným člověkem. Doma se začne rychle nudit, proto je vhodný do domku se zahrádkou.

Maďarský ohař není agresivní k jiným lidem ani ke zvířatům, v případě strachu by ale mohl zaútočit. Naopak, nesnáší agresi ze strany pána, a pokud ho budete často trestat, přestane vám věřit. Viszla je velice citlivé plemeno a je často emocionálně fixované na svého pána. Pokud máte rádi vlastní klid, Viszlu si nepořizujte. Bude vám neustále v patách, na druhou stranu, bude vděčným společníkem.

Cvičení

Autor obrázku: Roger H. Goun

Tento pes je velice vstřícný, a pokud ho budete pozitivně odměňovat, a bude považovat učení za hru, velice brzy ho naučíte základním povelům. Vzhledem k tomu, že jsou i výborní lovci a slídiči, je dobré jim dát komplexní trénink. Naopak nehodí se příliš jako hlídací pes. I když vás svým štěkotem upozorní na zloděje, není to pes, který by mohl být venku sám bez svého pána. Ani jeho pozitivní přístup k cizím lidem ho nepředurčuje pro tuto funkci.

Zdraví

Viszly jsou náchylné k dysplazii kyčelního kloubu. Toto onemocnění se projevuje v pokročilém věku, pes se snaží vyhnout pohybu, odlehčuje jednu nohu, našlapuje opatrně. U této nemoci kyčelní kloub správně nezapadá do kyčelní jamky. Také některé druhy rakoviny a sabaceozní adenitis. To je genetická, nevyléčitelná nemoc kůže. Je to autoimunní onemocnění, způsobuje vyrážky kůže a dosud se neví, co ji způsobuje.

4.7/5 - (11 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *