Německý boxer

Německý boxer

Autor obrázku: John McStravick

Německý boxer je robustnější plemeno typické svým krátkým, zploštělým čumákem. Boxer byl vyšlechtěn z Anglického buldoka v Německu, poprvé vystavován v Mnichově v roce 1895 a o rok později byl založen jejich Klub. Dříve byl využíván jako honák a hlídač, dnes jako služební a rodinný pes.

Jméno Boxer mělo vzniknout, podle jedné teorie, z jejich postoje na zadních nohou, kdy boxují předními. Těžko říct, zda se tato teorie alespoň blíží pravdě.

Vzhled

Hlava je velice silná a musí být v proporci ke zbytku těla. Největší pozornost je na čumáku, který musí mít správnou velikost a sílu. Jeho velikost ke zbytku hlavy by měla být 1:3. Vždy musí mít záhyby, které budou směřovat od kořene nosu směrem dolů. Navíc by měl mít lehký podkus, což znamená, že by jeho dolní čelist měla směřovat ven a být o malinko delší než horní.

Boxeři byli původně tupírování jak na ocase, tak na uších, a tato tradice je pořád v některých státech dodržována. Ale v mnoha zemích je to naopak zakázáno, díky bojovníkům za práva zvířat a tlaku veterinářů.

Barva a srst

Boxeři jsou krátkosrsté plemeno, s lesklým hladkým kožichem, který je přilepený k tělu. Uznávané barvy jsou světle hnědá a žíhaná tmavší hnědá, s bílou náprsenkou a chodidly. 20-25% všech boxerů je bílých. Tito psi jsou původně hnědí, ale jejich bílé značky jsou excesivní.

Tito psi jsou více náchylní k rakovině kůže nebo spálení na slunci. Navíc je tato barva spojena s větším procentem hluchých psů, na jedno či na obě uši. Toto zbarvení není uznávané na oficiální soutěže, ale mohou se účastnit agility soutěží a jsou využívání jako terapijní psi.

Temperament

Autor obrázku: elaine moore

Boxeři patří do skupiny molosských plemen, vzniklé v Německu v 19. Století spolu s Mastifem a Buldoky. Boxeři jsou skvělá plemena, která potřebují pozornou péči. Jsou milující a věrní jejich pánovi a domovu. Jsou neškodní doma, ale nedůvěřivý k cizím lidem. Mají hravou a radostnou povahu, ale jsou stateční a odhodlaní, když se naštvou.

Boxeři jsou aktivní, energická plemena a mají tendence být velmi dobrými společníky dětem. Jejich inteligence, dobrá vůle a umírněnost je dělají oblíbenými rodinnými psy. Hodí se k aktivnějším pánům, jejich síla a energie vyžaduje hodně pohybu. Pokud se nudí jsou schopni přehrabat vaši zahradu nebo rozkousat vaše boty. Boxeři jsou také výborní hlídači. Díky jejich nedůvěře k cizím lidem, ostražitosti a vytrvalosti štěkat velice dlouho, jsou ideálními ochránci majetku.

Zdraví

Mezi onemocnění, na která jsou boxeři náchylní, patří rakovina, nemoci srdce, dysplazie kyčelního kloubu, epilepsie, degenerativní myelopatie, různé alergie, roztahování žaludku, problémy střev atd. Podle UK Kennel klubu je až 38% smrtí u starších psů způsobeno rakovinou, 21% umírá na stáří, 7% onemocnění srdce a 7% procent na onemocnění spojená se střevy.

Boxeři potřebují vyváženou zdravou stravu a dostatek pohybu, aby byli dlouho zdraví. Díky jejich čumáku špatně snáší vysoké teploty a vlhkost, proto by se neměli přepínat v horkém letním počasí. Jinak jsou to výborní společníci na běh nebo jiné sportovní aktivity.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *