Jaký druh želvy vybrat

Jaký druh želvy vybrat

Pokud si chceme opravdu pořídit želvičku, musíme se v prvé řadě rozhodnout, jaký druh si vybrat.

Druhů želv je celkem sedm chovných, patří mezi ně:

1. Želva zelenavá (Testudo hermanni)

2. Želva vroubená (Testudo marginata)

3. Želva stepní (Testudo horsfieldi)

4. Želva žlutohnědá (Testudo graeca)

5. Želva pardálí (Geochelone pardalis)

6. Želva uhlířská (Geochelone carbonaria)

7. Želva ostruhatá (Geochelone sulcata)

Je to spousty druhů na chovatele začátečníka, ale mohu jedině doporučit pro začátečníky želvu zelenavou – je to nejméně náročný druh suchozemské želvy a mohou ho chovat i děti.

Želva zelená

Cena této želvy je přibližně od 800 – 1500 Kč (od chovatele samozřejmě). Želvy spadají do skupiny Cites ,,A“ tudíž jako vlastník potřebujete CITES dokumentaci k želvičce. Ať už budete želvu kupovat nebo pořizovat kdekoliv tyto papíry Vám dají k ní.

A co to obnáší?

Pokud si želvičku pořídíte i s dokumentací, musíte ji 30dnů od koupě přihlásit na krajském životním prostředí. Z vlastní zkušenosti vím, že stačí dotyčné dokumenty vložit do obálky a poslat, úřad Vám tam poté vyplní potřebné údaje, zaregistruje vás i želvu a dokumenty pošle zpět.

Další věc, kterou musíte dělat je jednou za rok posílat fotodokumentaci želvy na krajský úřad životního prostředí. Po dosáhnutí 14cm vrchního krunýře by měla být následně želva čipovaná, ale není to pravidlem. Pokud Vám veterinář napíše papír, že je to v případě Vaší želvy nebezpečné, potvrzení pošlete na životní prostředí a budete želvu podle jejich postupu nadále jednou za rok fotit.

Jak si vybrat?

Samici nebo samce? U takto malých jedinců to stejně nepoznáte na první pohled, i zkušený chovatel s tím bude mít problémy a v podstatě je to úplně jedno, jediný rozdíl který mezi nimi je ve velikosti. Sameček je vždy o 1/3menší než samice a mají při pohledu zhora krunýř výrazně širší. Samice mají naopak krunýř pravidelný.

Želvy se dokážou velmi dobře adaptovat na naše podnebí a pokud mají dobré chovné podmínky netrpí ani na žádné nemoci. Pokud je želva už dosti velká můžeme ji od jara do podzimu nechat pouze ve venkovním výběhu, kde bude mít zcela jistě ty nejlepší podmínky pro život.

Autor obrázku: Candie_N (Welcome Spring)

Co se týká chovu je samozřejmě nejlepší chovat želvy ve skupině aspoň minimálně dvou jedinců, nemusíte se bát že by se mezi sebou poprali to se opravdu nestane. Můžete chovat také jen jednu želvu, ale jako u ostatních domácích mazlíčků se jí budete muset více věnovat.

Jediný problém může vzniknout tehdy, když do jedné na sebe zvyklé skupiny želv přidáme jednoho již dospělého samce. V tomto případě může dojít k nelítostným bojům, než si samci určí kdo je tu hlavní šéf. Nikdy mezi tyto dva bojující samce nezasahujte, nechte je si to mezi sebou vyřídit i kdyby to trvalo několik dní. Až si bojem určí kdo je ten hlavní, bude klid.

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *