Jak naučit psa základní povely

Autor obrázku: airwaves1

Jak naučit psa základní povely

S výcvikem psa byste měli začít asi v šesti měsících věku, kdy už není pes tak hravý. Při výcviku psa nikdy nebijte, mohl by se dalších „lekcí“ bát. Jen důrazně řekněte „ne“ nebo „nesmíš“ a celý cvik zopakujte.

Za každý cvik psa pochvalte, nebo mu dejte pamlsek. Jako pamlsek můžete použít dětské piškoty, jsou finančně nenáročné a psi je milují. Cvičte maximálně tak 20-30 minut denně. Výcvik je pro psa náročný, proto je důležité, aby si ho užíval, nebo ho brzy přestane bavit.

Návyk na jméno

Návyk na jméno je jednoduchý. Štěně oslovte jménem, jen když mu budete dávat pamlsek nebo ho chválit. Když si spojí jméno s příjemným, lépe si na něj navykne.

Sedni

1. Pes je u vaší levé nohy, vodítko držíte v pravé ruce. Levou rukou přitlačte psovi zadek k zemi, současně vodítko mírně přitáhněte dozadu a vzhůru. Řekněte „sedni“!

2. Vezměte do ruky oblíbený pamlsek vašeho a psa a dávejte mu ho nad hlavu. Pes se pro něj bude natahovat, což zapříčiní, že si sedne. Pokud je opravdu tvrdohlavý, zatlačte mu u toho na zadek.

K noze

Naučte psa chodit u vaší levé nohy. Držte vodítko asi třicet centimetrů od obojku, a kdyby se hnal dopředu mírně, s ním škubněte s povelem „k noze“.

Zůstaň

1. Poručte psovi, aby si lehl u vaší levé nohy, a řekněte mu „zůstaň“. Ruku při tom mějte asi tři centimetry od jeho čumáku.

2. Povolte vodítko a s dlaní vztaženou proti psovi a ustupte o dva kroky. Když za vámi pes půjde, vraťte se a začněte od začátku.

Lehni

1. Řekněte psovi, aby si sedl. Jendou rukou mu dopředu posuňte přední nohy a současně mu přitlačte na záda nebo hlavu. Řekněte „lehni“.

2. Couvejte pod psa paží nataženou směrem k němu. Řekněte mu, aby zůstal.

Přivolání

Při volání na vašeho psa vždy měňte tón a výšku hlasu. Pokud ho to nezaujme, různě poskakujte, tleskejte, prostě ho zaujměte. Když přiběhne, odměňte ho.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *