Potraviny, které nepatří na psí jídelníček

Potraviny, které nepatří na psí jídelníček

Rádi dáváte vašemu mazlíčkovi dojídat po vás? Dejte si pozor, abyste ho neotrávili. Pro nás běžné potraviny, jako například česnek nebo cibule, mohou být pro zvířata toxická.

Autor obrázku: Richard Riley

Čokoláda (káva)

Čokoláda obsahuje kofein a látku zvanou teobromin. Tyto látky mohou mít u zvířete za následek srdeční vady. Čokoláda je také velmi tučná, což může způsobovat problémy se slinivkou. Nejnebezpečnější je hořká čokoláda a čokoláda na vaření. O těchto problémech můžeme hovořit v případě, že dennodenně krmíme psa čokoládou. Pokud sní celou bonboniéru, je možné, že se problémy objeví až po pár dnech. Jestli-že váš pes sní pár kostiček čokolády, hrozí mu pouze průjem či žaludeční problémy. Je-li však váš pes nemocný, může mu uškodit i menší dávka čokolády z důvodu oslabení imunity.

Cibule, česnek

Obě tyto potraviny jsou pro psy toxické, jelikož narušují červené krvinky, které se starají o přenos kyslíku. Právě proto můžou způsobovat problémy s dýcháním, v lepším případě průjem a bolest břicha. Problémy přicházejí většinou po 24 hodinách, někdy se mohou projevit i po několika dnech.

Pecky ovocných stromů

Pecky obsahují látky, které se v trávicím systému přeměňují na jedy, ale to pouze v případě, že je pecka narušená, například škůdci. To způsobuje potíže s dýcháním, křeče, poruchy srdečního rytmu, později úmrtí. Může také dojít k žaludečním problémům, z důvodu kvašení ovoce, nebo k úmrtí z důvodu blokády střev peckou.

Ořechy a suché plody

Mezi obecná rizika patří například alergická rizika, nebo stejně jako u čokolády obsah tuku, který může způsobit problémy se slinivkou, u solených plodů může dojít k nebezpečí otravy solí. Prokazatelně nebezpečné jsou ovšem makadamové ořechy, které mohou způsobit otravu, která by neměla být smrtelná. Projeví se třesem, depresí, snížením pohybu pánevního dna a to do 12-24 hodin. Pokud je ale pes nemocný nebo snědl ještě jiný druh ořechů, například v čokoládě, k úmrtí může dojít.

Avokádo

Pro psa je to nejvíce toxické ovoce a to díky látce zvané persin, která může způsobit problémy se srdcem, které se projeví kašlem, otokem, odmítáním pohybu a následným uhynutím. Problémy mohou také nastat u nezralých kousků, jelikož obsahují dráždivé kyseliny. Zralé ovoce může způsobovat průjmy a nadýmání a to kvůli cukrům, které vznikají při kvašení.

Hrozinky

Hrozny jsou pro psa vysoce toxické, důvod ale není přesně známý. Většinou jde o alergické reakce či přecitlivělost. Hrozinky nejsou nebezpečné pro každého psa, rozhodně to ale nezkoušejte. Nejmenší počet, který způsobil smrt, bylo 8 kousků hrozinek.

Pozor na kosti

Syrové kosti nejsou pro psa nijak nebezpečné, kromě kuřecích kostí, které se štěpí a mohly by psovi poškodit žaludek. Pozor ale dejte na vařené, které jsou křehké a snadno se odlomí.

Autor obrázku: Taro the Shiba Inu

Brambory

Brambory nejsou pro psa nijak toxické ani nezpůsobí smrt, mohou ale způsobit střevní potíže, proto se nedoporučuje jimi psa krmit. Pod slupkou se totiž ukrývají jedovaté látky, které se ani vařením nezničí, ale vylouhují se do vody.

Dalšími potraviny, které by neměly být součástí psího jídelníčku, jsou například: žvýkačka, rajčata, čaj, droždí, sůl, houby, syrová játra, sýrový vaječný bílek či sušenky.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *