Chodský pes

Chodský pes je rasa psa, jež vznikla v Čechách, jedná se tedy o psa českého původu. Historie se datuje již od 13. století. Oficiálně však toto plemeno bylo uznáno až v roce 1985.

V roce 1984 se kynologové začali pokoušet o znovuvytvoření této rasy a tak podali inzerát v němž se ptali, kdo vlastní chodského psa. Samozřejmě se pár lidí ozvalo a tak se psi spářili a v roce 1985 byla tato rasa uznána.

Využití chodského psa

Chodský pes byl využíván ke střežení pohraničí a také k pastevectví. Jedná se o středně velkého ovčáckého psa, jehož výška je 52 – 55 cm, fenky mohou být i menší a výška se u nich může pohybovat okolo 49 – 52 cm.

Stavba těla

Váhově jsou na tom tito psi mezi 16 kg až 25 kg. Mají delší srst a to 5 – 12 centimetrů. Chodský pes je díky této srsti odolný vůči zimě i dešti. Chodský pes bývá povětšinou černý, na těle může mít hnědé a bílé znaky, ti jsou však jasně dané, standardně bývají nad očima, na lících, pod krkem, na hrudi a na končetinách.

Chodský pes má krátké uši s bohatou srstí. Díky bohaté srsti na hrudi má chodský pes takzvaný límec. Chcete-li si tuto rasu pořídit, musíte počítat s tím, že je to pes velmi živý, sebevědomý a temperamentní. Podrobit jej můžete i náročnému výcviku, protože je snadno cvičitelný. Využití může najít jako pes hlídací, ale také jako asistenční pes, nebo pes záchranářský. Dokáže dobře střežit stáda.

Tato rasa je velmi vhodná k dětem, dokáže milovat svého pána a jeho rodinu a umí si vytvořit neskutečný vztah ke svým blízkým.

Pokud tedy dojde k jakémukoliv ohrožení svého pána, jeho rodiny a jeho majetku, pak umí být tento pes neskutečně ostrý a dokáže, co v něm je. Pes je vhodný spíše na zahradu, než do bytu. Je odolný vůči povětrnostním vlivům a být venku může i v zimě. Je vhodný pro služební i záchranářský výcvik. Ke svému domu si jej můžete pořídit jako dokonalého hlídače.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *