Středoasijský pastevecký pes

Středoasijský pastevecký pes je původem z Ruska. Jedná se o psí plemeno, jež bylo původně využíváno na hlídání stád a vesnic a to v zemích bývalého sovětského svazu.

Uplatnění našel také ve strážní službě. Na výcvik to není rasa jednoduchá a pokyny nedovede nikdy plnit na 100%, avšak jako hlídač se uplatnil velmi dobře. Dá se dobře vycvičit tak, aby dokázal chránit a uměl se prosadit. Umí hlídat tak, že nejprve zváží bedlivě celou situaci a až poté jde do akce. Bývá aktivní při výcviku, pokud se do figuranta kouše, a to do celého těla, na rukáv nereaguje. Pokud si chcete tuto rasu pořídit, je vhodné toto učinit od štěněte, protože se musíte umět dokonale znát a sehrát.

U výcviku je pak nutné umět psa naprosto dokonale zvládnout a to nejen po fyzické stránce, ale i po stránce psychické. Je nutné mít psa neustále na vodítku. Tato rasa velmi miluje sníh a zvládá teplotu i do – 40 stupňů Celsia.

Pokud jej budete chtít mít doma, budete tomuto psovi muset věnovat spousty času při procházkách, proto je vhodnější na zahradu, kde bude mít volný výběh a kde se mu bude líbit zejména v zimě, protože sníh miluje.

Abyste se dokázali s touto rasou dokonale sehrát, pak je třeba dát výcviku mnoho a nic nepodceňovat. Psa je nutné cvičit od štěněte a kromě toho, že budete navštěvovat výcviky psů, je nutné psa trénovat i doma. Chce to mu obětovat skutečně mnoho času a to do té doby, než se naučí dokonalé poslušnosti a než se společně sehrajete.

Výška psa je od 60 – 65 centimetrů. Zbarvení je různé a to jak bílé, černé, šedé tak i plavé a rezavé, nebo vlkošedé a žíhané, ale i strakaté a skvrnité.

 

Tento pes je typ vysokohorského psa a je vhodný do extrémních podmínek. Pokud tuto rasu na zahradě máte, tak spíše než uzavřený prostor zvolte větší přístřešek, pes si však dokáže v zemi vyhrabat sám pelech, nebo se schová pod keřem.

 

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *