Jak jsme si ochočili týraného pejska

Jak jsme si ochočili týraného pejska my

By: Elena Gurzhiy

Taky máte doma pejska, který se strašně bojí, a vy nevíte, jak ho ochočit? Řeknu vám, jak to bylo s naším pejskem, snad vám to pomůže. Obecně, jak jsem se doslechla, by to tak mělo být u většiny pejsků stejně, jako s tím naším.

Mamka je veterinární sestra, a tak má ke zvířatům opravdu blízko. Už tak máme doma plno zvířat od králíka přes papoušky, kočku, rybičky, morče až po želvu.

Jednou jí do práce přivezli naši Aničku – malého černého francouzského buldočka. Byla úplně vyzáblá, tak ji mamka vzala k nám domů, kde byla na kapačkách a měla se u nás přes víkend léčit. Anička už byla druhý den zdravější, a tak se pomalu pohybovala po našem baráku. Ale strašně se bála – nenechala se ani pohladit, a když se někdo přiblížil, zalezla pod stůl a nechtěla vylézt.

V neděli už si zvykla, ale stále byla velmi opatrná. Odpoledne už pak chodila jenom s mamkou – kamkoliv šla, Anička ji následovala. Večer ji ale musela odvézt zpátky a předat majitelům. O týden později ji k mamce přivezli znovu, že ji někdo nechal mrznout u popelnic – byl zrovna prosinec, a tak tam skoro umrzla. Byla taky velmi otlučená, což jasně ukázalo, že byla týraná. Když ji našli, už chyběl jenom kousek a umřela by.

Mamka se rozhodla, že si ji necháme, když ji její páníčci nechali u popelnic. Anička k nám první měsíc byla velmi nedůvěřivá. Když jsme ji venčili, utíkala rychle zpátky domů. Pak jsme si ji postupně ochočili.

Z mého názoru je nejlepší nechat pejska pořádně si zvyknout na nový domov a počkat, až se bude cítit bezpečně. Nám to trvalo asi něco málo přes týden. Prvně se pořád schovávala pod stůl a do všech různých koutů, pak si začala zvykat – třeba k nám přišla do obýváku, lehla si ke dveřím a pozorovala nás.

Dalším krokem je ho nechat si zvyknout na vás. Pejsek se prvně velmi bojí, a tak se nenechá ani pohladit, a když se přiblížíte blíž jak na 2 metry, obvykle se od vás oddaluje. Pejsek si musí zvyknout sám. Není dobré, když se na něj křičí nebo děláte hluk. Pejsek si zpravidla začne hodně zvykat tak po měsíci.

Co se týče venčení, tak jsme prvně chodili na hodně krátké procházky, potom si začala zvykat a teď má ráda dlouhé procházky a nemůžeme ji dostat domů.

Pro ochočení je potřeba opravdu hodně trpělivosti. Ale když ji máte a vydržíte, pejsek je za všechno vděčný a zůstane k vám loajální na celý jeho psí život.

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *