Gepard jako domácí mazlíček

Gepard jako domácí mazlíček

By: Kateřina Hlavatá

I když to zní neobvykle, mnoho lidí chová jako exotického domácího mazlíčka geparda. Někteří mají jako koníček kreslení, ale jiní zase gepardy. Přesto je tento koníček však jen pro zodpovědné osoby.

Pokyny k chovu

K jejich i jakýchkoliv šelem potřebujeme hlavně prostor a čas. Ze začátku si zajděte za veterinářem, který Vám poskytne informace o chovu, například: podmínky a rozměry prostoru. Proto pak podle pokynů postavte ubytovnu či výběh. Výběh by se měl podobat prostředí, ve kterém se gepard vyskytuje. Mělo by obsahovat písek, kamení, trávu a hlavně musí být prostředí velice pečlivě zabezpečené, aby se zvíře nedostalo nějakým způsobem ven. Proto, abyste zvíře mohli chovat, potřebujete povolení nebo ohlášení.

Potrava geparda

Gepard, jako nejrychlejší savec s obrovskou silou potřebuje kvalitní výživu. Na to, aby se gepard nasytil, je potřeba mu dávat velké množství kvalitního masa denně. Většinou se gepardi krmí kuřaty, které můžete koupit ve větším množství. Dále je pro gepardí potravu vhodné jehněčí maso, steaky či králičí. Jestliže chcete svému mazlíčkovi zpestřit stravu, přidejte mu do jídelníčku pár ryb a potkanů. K jeho stravě však nezapomeňte přidat dost minerálu a vitamínů.

Rizika

Zatím nebyl zaznamenán žádný případ, kde by gepard v domácím chovu napadl člověka. Z čehož vyplývá, že riziko zranění je velmi nízké, ale šance napadení gepardem není zase tak mizivá.

Nálady gepardů a jiných šelem

Je-li šelma rozzuřená, dívá se upřeným pohledem do očí a začne švihat ocasem ze strany na stranu. Jestliže se vyskytnete v téhle situaci, ke gepardovi se nepřibližujte a co nejrychleji odejděte z prostoru, kde se gepard nachází.

Když gepard otevře tlamu, vycení zuby, pokrčí nos a temně zařve, většinou následuje úder tlapou, která znázorňuje omámení kořisti. Pokud protivník po tomto gestu neustoupí, následuje útok na krk, kde je kořist nejzranitelnější. Poté kořist může utrpět veliké zranění, nebo může následovat dokonce i smrt.

4.8/5 - (25 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *