Nebojte se chovat činčilu

By: Micah Sittig

Činčila, jaký to úchvatný tvor. Činčila je hodně podobná křečkovi a to svým zjevem, chováním a stravovacími návyky. Je velmi praktická, každý kdo se s ní seznámí, má chuť si ji také pořídit. A to kvůli svému vzhledu i kvůli jejímu společenskému chování.

Domácí mazlíček

Je nenáročná, ale musíte se o ní dobře starat jako o každé domácí zvíře. Nevystavovat ji výkyvům teplot, dopřát ji líbivé a prostorné umístění a dbát na to aby se během dne mohla fyzicky vybíjet.

Je přátelská a můžete ji nosit s sebou kamkoliv půjdete. Lze ji hezky a elegantně schovat. Ale pozor aby vám venku někde nevypadla, může se už navždy ztratit. Proto je dobré si ji vychovat, aby uměla chodit na vodítku. Je to reálné.

Jak se chová

Vždycky dbejte na to, aby měla dost prostoru a měla hodně překážek a prolézaček. Je inteligentní, takže ráda uvítá nové a nové překážky ve svém místečku. Jsou přizpůsobivé, ale každý by se k nim měl chovat hezky. Vycítí špatné prostředí nebo klima a mohou i zemřít stresem, který na ně doléhá z vašeho chování nebo když je u vás doma něco děsí.

Také jsou dost zvědavé a nenajedené. Mohou vás pokousat, když je chcete skrz klec pohladit. Nemusí to bolet, ale každá činčila kouše jinak. Stejně jako křeček jsou v noci nejaktivnější, takže pokud možno tak ji na noc umístěte někam pryč od ložnice.

Ona a jiný tvor

Nedávejte ji dohromady s jiným zvířetem nebo jinou činčilou. Mohlo by to špatně dopadnout. Jediné kdy ji můžete skamarádit je situace kdy je ona ještě mládě a vy k ní přidáte jiné mládě to by bylo možné. Jinak si zvyknou na to, že ve vašem bydlišti se nachází i jiné zvíře. Hlídají si však své teritorium, takže jim do klece už jiné zvíře nedávejte ani jinou činčilu.

Co byste o ní měli vědět

Pozor na své věci. V tomhle případě je to škůdce. Když ji necháte volně pobíhat po bytě, tak vám přehrabe a hlodá všechno, na co přijde. Takže pozor na elektrické vedení, nohy u stolů nebo u židlí a může hlodat i do koberce. Spíš je lepší ji u toho hlídat, když je puštěná a v případě neplechy ji odnést buď zpět do klece, nebo do jiné místnosti.

Je uváděno, že jsou vhodné pro alergiky, ale ne vždy a u každého je toto tvrzení pravdivé. Záleží na tom, jak silnou alergii člověk má. Stejně jako si každý myslí že jsou činčily vhodné pro malé děti, také to není úplná pravda. Děti si s nimi chtějí hrát, ale toto zvíře opravdu není na hraní. Je divoké a spíše se potřebuje vybíjet než mazlit.

Patří mezi ohrožené druhy

Domů si nejčastěji lidé pořizují činčilu vlnatou. Je to totiž jediný druh, který žije v zajetí a z jeho ostatních druhů je nejpočetnější. Činčily jsou totiž ohrožené a většina z nich byla vyhubena už v přírodě nebo kvůli jejich srsti. Nicméně činčila vlnatá se ještě rozděluje na tři poddruhy a to: La-Plata, Costina a Raton

Rate this post

One thought on “Nebojte se chovat činčilu

  1. Dobrý den,
    mohu se zeptat zda by bylo z Vaší strany nějaké doporučení na vhodné vodítko + postroj?
    Děkuji
    Lucie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *