Akvarijní dekorace

By: Jim G

Akvarijní dekorace

Pořídili jste si právě domů akvárium a zjišťujete, že z té polici vypadá smutně a bez nápadu? Rozhodně nezoufejte, nebude dlouho trvat a vaše akvárium se stane ozdobou celého vašeho domu. Pro mě osobně je velice zajímavé sledovat dění v akváriu. Je to mnohem pestřejší než sledování nějakých nudných seriálů v televizi a navíc se tím odreagujete od povinností všedního dne.

Rybičky

Rozhodně nejdůležitější ozdoba vašeho akvária. Dejte si záležet na výběru rybiček. Mějte přitom na paměti, že rybičky vždy rostou podle toho, jak velké mají akvárium. Pokud je vaše akvárium opravdu malé, nepořizujte si rybičky, které dorůstají obvykle větších velikostí. Ve zverimexu vám rádi poradí, které rybičky mohou být spolu v jednom akváriu.

Písek/kamínky

Na dno se dají umístit buď drobné kamínky, nebo písek. Pokud jste vybrali variantu písku, zeptejte se raději ve zverimexu, zda rybičky, které si chcete do akvária pořídit, písek snesou. Písek je možné pořídit od velice jemného až po velice hrubý. Je možný k dostání v několika barvách. Pokud máte vyřešené dno akvária, můžete řešit další dekorace.

Rostliny

Rostliny tvoří podstatnou část dekorace ve vašem akváriu. Mohou mít podobu buď umělých rostlin, nebo živých rostlin. Nebuďte na omylu, že umělé rostliny v akváriu vypadají neohrabaně. Kolikrát jsou umělé rostliny mnohem hezčí než živé rostliny a to z jednoho prostého důvodu – živé rostliny mohou být okusovány rybičkami, tedy v závěru vám zbyde pouze pár lístků a to nevypadá moc reprezentativně.

Skalky, kořeny a kameny

Nenechte se mýlit, že rostliny jsou jediná dekorace vašeho akvária. Proto je tedy vhodné pořídit si nějaké skalky, kořeny a kameny do akvária, aby nebylo tak prázdné, a aby se rybičky necítili osamocené. Taky mějte na paměti, že všechny tyto věci by měly být přírodní a potřebují pravidelně čistit a to nejen z ohledu krásně vypadajícího akvária, ale také pro dobro vašich rybiček.

Ostatní ozdobné dekorace

Někteří lidé dávají do svého akvária i umělé barevné rybičky. Je tedy možné si koupit barevné rybičky, které vložíte do akvária a ony plavou.

Přeji hodně štěstí při pořizování akvária!

5/5 - (1 vote)

2 thoughts on “Akvarijní dekorace

  1. Ve zverimexu se o vhodné kombinaci ryb neraďte! To je jedna z nejčastějších chyb. Dennodenní zoufalé žádosti o radu jsou na fórech důkazem. Prodají vám cokoli. Zisk je zisk. Samozřejmě jsou i čestné nepočetné výjimky (čest jim) ale na to se rozhodně nespoléhejte. To na vás je nastudovat si jejich nároky. :-)

    Dno volte v běžném akváriu zrnitosti mezi 1 – 4 mm. Jemnější vám bude zahnívat a bude se blbě odkalovat. Hrubší bude taky zahnívat a nepůjde odkalit už vůbec a navíc v tom nezakoření ani rostliny. Dávejte si pozor, aby dno nebylo ostré a neobsahovalo vápník.

    Umělé rostliny jsou v akváriu k ničemu. Na rozdíl od živých vám z akvária neodbourají žádné dusíkaté látky, které ryby produkují. A protože nerostou, tak se snadno potáhnou řasou nebo nevábným slizem. Pokud máte ryby, které rostliny žerou, tak nepořizujte rostliny žádné a jako dekorace použijte spoustu kořenů nebo kameny :-) O platové rostliny si navíc ryby často ničí ploutve. Živé rostliny zajišťují stabilitu akvária a usnadňují jeho bezproblémový chod. Pokud si nechcete komplikovat život, tak se vydejte cestou hustě osázené nádrže. :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *