Chov fretky

Chov fretky

Každý ví, že chovat fretku doma, je takový risk ohledně jejího zápachu. Komu to nevadí, může chovat fretku doma, ale je potřeba ji zajistit takové to zázemí a místečko.

Každý chovatel se musí rozhodnout, jestli bude fretku chovat doma nebo venku někde na zahradě.

Chov venku

By: USFWS Mountain-Prairie

První věc je si uvědomit aby pro fretku byla klec nebo stavení dobré v letních dnech, ale v těch mrazivých. Fretka je velmi aktivní a pohyblivé zvíře, takže by se měl brát i ohled na velikost kvůli jejímu pohybu. Je také důležité jí pouštět i ven a brát ji na procházky, aby nemusela být stále zavřená.

Nejlepším řešením je ji postavit voliéru, což je veliká klec postavená venku a v té kleci je jakási bouda se střechou, kde může fretka spát. Měla by být trochu větší. Pro fretku je důležité tam mít místo na spaní, místo na jídlo a nějaký volný prostor. Nedávejte fretce prostor menší než 1x 0,7x 0,5. Na klec je jasné že můžete postavit z kovu. Nebo je dobrá technika svařit k sobě nějaké kovové tyčky. Nebo použít pletivo. Je to v podstatě jedno. A bouda nebo ten její domeček by měl být dřevěný, a co to půjde, tak zateplený. Voliéru lze postavit i na balkoně ale, jelikož, balkony nejsou zrovna moc velkých ploch, berte ji častěji na procházky.

Pokud to je ve vašich možnostech, můžete fretce postavit voliéru, kde se nachází kmen od stromu. Bude za to jen ráda. Šplhá, tak by to pro ni byla dobrá zábava, kdybyste ji potom na večer už zavřeli. Pokud to nelze, tak í tam můžete umístit třeba nějakou silnou tyč, aby po ní mohla šplhat.

Do boudy jí umístěte misku s potravou. Zapamatuje si že, tam má potravu a také pokud nemá prostor venku, je důležité ji tam umístit něco na její výkaly, třeba do nějakého menšího starého lavoru, do toho nasypat písek a vložit i nějaký její výkal, aby si opravdu zapamatovala že, je to místo pro vykonání potřeby.

Miska na potravu by měla být taková, aby i fretka nepřevrhla s tím jídlem a k tomu ji tam umístit napáječku s vodou, taky nějakou těžkou a silnou, aby ji fretka nemohla převrhnout. Při tom jak je fretka zvědavá a aktivní by si mohla vodu vylít, nebo si do ní i vlézt. Proto je dobré volit něco, co ona nemůže tak zkoumat na vlastní kůži.

Venkovní klece

Jsou možné, pokud chováte víc fretek najednou. Musí být ale velkoplošné, aby každá fretka měla svůj osobní prostor. Taky je potřeba jim pořídit nějaký „krmelec“ aby se z něho mohly najíst všechny a napajedlo i s více vývody. Ale tohle zařízení je možné praktikovat pouze venku.

Co je důležité znát při chovu venku

Venkovní chování je důležité zajistit kvůli změně počasí a střídaní období. Fretka vyžaduje pozornost, pokud ji máte venku, měli byste za ní chodit, brát ji na procházky a věnovat se jí. Jinak by mohla zdivočet a mohla by vás i chtít pokousat. V zimě se musíte starat, aby vám voda v napajedle nezmrzla, a v létě musíte kontrolovat, t zda má fretka vody dostatek. Když se chystá zima, fretka by se měla trochu přikrmit, aby nabrala trochu tělesného tuku a v létě by zase měla o něco shodit. Proto by se jí mělo měnit krmivo a měla by se vždy vážit.

Chov doma

Není tak komplikovaný jako chov venku. Fretky jsou mazlivější a milejší. Nejsou tak divoké. Jediný problém je se zápachem. Toto se nezbavíte, u fretky je to přirozené. Jelikož šplhají s radostí, budou vám lézt na skříně, po stolech, některé jsou tak zdatné, že vylezou i na pračku. Taky vám všechno projdou, každou mezírku a každý prostor.

Pokud je máte doma, rozlučte se ozdobami a vázami na skříních. Fretka cokoliv je lehčí než ona, převrhne a věc se rozbije. Buď bud mít volný prostor bez dozoru, nebo ji budete muset zavírat a pouštět ji jen při dozoru. Takže je nejlepší je pořídit ji nějakou prostornou klícku, kde bude mít boudičku na spaní a šplhadlo. Aby se mohla zabavit i jako zavřená v kleci. Do klece ji dejte misku s pískem, misku s jídlem a také napájelo. Berte ji na procházky a dopřejte jí dostatek pohybu.

1/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *