Australský honácký pes

Australský honácký pes

By: sally9258

Australský honácký pes je známý hlavně pro svou vysokou inteligenci a chovaný hlavně k vedení stáda. Jeho vzhledem je velmi podobný modrému patařovi, který byl dřív využíván při nakládání dobytka do lodí. Spolu s Australskou kelpií Border je považován za nejpracovitější plemeno vůbec. Na rozdíl od ostatních psů je lehce ovladatelný.

Charakteristika

Je skromný, vytrvalý a samostatný. Na svého páníčka se většinou lehce upne a pak ho chce doprovázet téměř všude. Jeho téměř ojedinělou zvláštností je, že skoro vůbec neštěká. Kvůli jeho vlastnostem se používá k vyhledávání drog a výbušnin a jako záchranářský pes.

Historie

Australského honáka vyšlechtil Australský osadník Thomas Smith Hall na konci 19. století. Využil k tomu vlastnosti červeného bobtaila, psa dinga a kolie. Díky tomu je Australský honák všestranný a nebojácný. Podařilo se mu tedy vyšlechtit psa podobnému, už zmiňovanému, modrému patařovi.

Vzhled

Na první pohled můžete vidět jeho dokonale stavěnou svalnatou postavu, na které bychom nenašli slabé místo. Pes na výšku měří od 46 do 51 cm. Má hustou a hrubou srst a jemnou zimní podsadou, která ho udržuje v teple. Má dlouhý ocas. Váži zhruba od 16 do 23 kg. Co se týče barvy, tak se vyskytuje většinou ve dvou skupinách – modrá (modře skvrnitá či modře tečkovaná) a červená. (opět červené skvnirtá či tečkovaná) Barvy samozřejmě nejsou jednotné.

Modrou barvu zdědil tento pejsek po mramorově modré kolii. Štěňata se ale rodí bílá s malými tmavými skvrnami, podobná jsou například dalmatinům. Zbarvují se až po 4 až 5 týdnech. Průměrný věk Australského honáckého psa je 12 až 14 let.

Péče

Jako štěně je velmi temperamentní, to způsobuje to, že se musí mírně krotit. Není doporučován styk s dětmi. Když je dospělý, potřebuje hodně pohybu, proto je dobré si ho pořídit spíše do rodinného domu s velkou zahradou, která mu umožní hodně pohybu.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *