Chov králíků

Chov králíků

V tomto článku si povíme o chovu zvířete, který je už dnes klasickým členem domácnosti. Má dvě dlouhé ouška, hebkou srst a mezi jeho oblíbené potraviny patří mrkev. Už víte? Jedná se o králíka. Pokud budete pokračovat ve čtení toho článku, dozvíte se jak na to, jak se králíci chovali kdysi a spoustu dalších užitečných a zajímavých informací.

SimonaR / Pixabay

Obecné informace o chovu

Králíky řadíme do skupiny obratlovců a do třídy savců. Jsou to býložravci s velmi dobrou schopností rozmnožování.

Vhodné obydlí pro králíky

Pokud chcete chovat králíka venku společně s dalšími, je dobré jim z nějaké místnosti vytvořit přímo králíkárnu, která se bude skládat z menších boxů, které budou sloužit jako obydlí pro králíky. Pokud chcete ale chovat králíka jenom jednoho, je dobré mu opatřit buď nějakou větší klec, v krajním případě velké akvárium. Každopádně by obydlí mělo být tak velké, aby se v nich mohlo zvíře volně proběhnout. Jako podestýlka slouží převážně obyčejné piliny. Místo nich můžete ale dno vystlat například senem nebo (toto se používá většinou v případě alergie) tam můžete dát nastříhané noviny, toho je ale potom náročnější na údržbu. Neměly by zde chybět nějaké misky na jídlo či po případě na pití.

Vhodné druhy pro chov

Velmi oblíbeným plemenem králíků se u nás stal například Novozélandský bílý, který byl kdysi chován především kvůli masu. Dnes se již tento králíček chová speciálně pro výstavu. Dále se chovají druhy jako Králík domácí (Oryctulagus cuniculus var. domestica) nebo Králík západoamerický.

Chov králíků kdysi a dnes

Chov králíků byl velmi populární už před dvaceti lety. Králíci se chovali všude, (převážně pro jejich maso) kde bylo pro králíkárny alespoň trochu místo. Dnes už tomu ale tak není a chov králíků je spíše provozován v bytech jako domácí mazlíček. Kdysi se také králíci v králíkárně chovali většinou ve větších uskupeních – v každém boxu v králíkárně bylo alespoň pět králíků, dnes už tomu není kladen až takový důraz, a tak se králíci chovají v jenom boxu po dvou. (v uskupení buď dvě samičky spolu a samci zvlášť, pokud jsou králíci chováni za účelem rozmnožení, tak samec společně se samičkou. Většinou však ne samec se samcem, docházelo by k bojům, které by nemuseli dopadnout dobře) Navíc když je králík chován sám, jenom mu to prospívá – má tak daleko větší klid.

 

Dále se králíkárny lišily například tím, že kdysi v klecích neměli nějaké napáječky a vodu jim chovatelé podávali z misek.

 

Potrava:

 

Králíkům můžeme podat nějaké obyčejné seno a k tomu dokoupit speciálně namíchané krmné směsi. (Ty jsou k dostání v každém obchodě se zvířecími potřebami) Pokud nemáte krmnou směs přímo pro králíky, můžete jej nahradit krmnou směsí namíchanou pro jiné hlodavce. Dále byste jim čas od času měli zpestřit stravu nějakou tou zeleninou ve formě mrkve nebo salátu (v malém množství, králíka by to mohlo nadýmat) a ovocem – například obyčejné jablko. Dále jim můžete na zahradě natrhat nějaké listy, které rostou kolem pampelišek. Na tom si valná většina králíků opravdu velmi pochutná. Dále mají velmi rádi seno. V napáječce či v nějaké mističce pak podáváme obyčejnou vodu.

 

Potřeby vhodné pro chov králíků:

 

Jako u každého zvířete existuje spoustu vhodných doplňků k chovu těchto zvířátek. Jako nádobu na pití například existuje spousta věcí a je jen a pouze na Vás, jakou si vyberete – jestli nějakou napáječku, (cena jedné se pohybuje okolo 40,- Kč) obyčejnou keramickou misku (cena okolo 30,- Kč) nebo třeba speciální vyhřívanou napáječku. (cena jedné okolo 500,- Kč) Dále existují věci pro případ, že byste chtěli vzít králíka v létě nebo na jaře ven a nechcete, aby Vám utekl. V tomto případě je možné koupit zahradní síť, kterou ohraničíte prostor, po kterém se bude králík pohybovat. (cena jedné sítě se pohybuje okolo 900 Kč) Těchto vymožeností je samozřejmě nesčetně mnoho.

 

Doufám tedy, že se Vám článek líbil a Vy už si nelámete hlavu s chovem těchto neuvěřitelně krásných živočichů. Mně už nezbývá nic jiného, než Vám popřát mnoho štěstí.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *