Kočka domácí je vesnická klasika

Kočka domácí je vesnická klasika

Když se projdete jakoukoliv malou vesnicí, tak určitě narazíte na nějakou kočku, která se vám bude po chvilce plést pod nohama. Na vesnicích jsou kočky domácí běžným mazlíčkem. Ale která kočka je lepší? Klasická domácí kočka anebo nějaká vyšlechtěná variace?

Šlechtěné kočky v sobě mají kočku domácí

Než se vyskytlo takové velké množství plemen koček, jako máme dnes, byla kočka jen jedna. A z této kočky se postupnou výchovou a různým šlechtěním stala další plemena. Takže lze teoreticky říci, že každá kočka má v sobě kousek kočky domácí.

Proč by měla kočka domácí rozveselit i tu mou domácnost?

Pravdou je, že kočka domácí má v sobě ještě trochu divočiny. Jedním z důvodů proč je tato kočka tak oblíbená na vesnici, je to, že rády loví myši, kterých se chtějí vesničané zbavit. Pravdou je, že myši sice loví, ale nejedí je. Spíše loví pro radost a často nechávají své úlovy před dveřmi, aby se pochlubily svým páníčkům. I když jsou poměrně divoké, mají rády lidi, zejména když se k nim mohou přitulit. Rozhodně nepotřebuje tolik spánku jako šlechtěná plemena, takže pokud jí chcete mít po celý den zavřenou v domě, měli byste jí vymyslet nějakou zábavu. A´t už se jedná a různé škrabadla, průlezky a podobně. Navíc vám po bytě bude pobíhat naprostý originál, protože u tohoto plemene je barva kočky vždy odlišná.

Pro koho jsou tyto kočky nejlepší?

Díky tomu, že mají v sobě tolik energie a hravosti, tak jsou výborným mazlíčkem pro vaše malé ratolesti, které jim také věnují svůj čas a všichni budou spokojeni. Vy, že jste zabavili vaše děti, děti budou rády, že si mají s čím hrát a kočky budou rády, že mají zábavu. Dobré také jsou pro babičky na důchodě, které jsou vdovy a jsou stále samy, ale ještě pohyblivé, aby se mohly věnovat i takto aktivnímu plemenu. Pravdou je, že nebude vadit ani, když se dostane kočka domácí do rodiny, která na ní nemá dostatek času. Stačí, když bude trávit více času venku, kde bude mít dostatečný pohyb a sama si najde spoustu zábavy.

Kocour nebo kočička?

Když už přemýšlíte o tom, jestli si pořídíte tohoto domácí mazlíčka, tak zcela jistě první otázkou je pohlaví. Mnozí myslí na to, že kočka může otěhotnět, a pak si nebudete vědět rady, co s koťaty. Pravdou je, že každé pohlaví má své výhody i nevýhody. A pokud se rozhodnete pro kastraci, tak je jedno, které pohlaví si domů přinesete. Ale bez kastrace vám bude kocour značkovat teritorium a kočka bude v období množení nepříjemně kňučet a také hrozí otěhotnění.

Kočka domácí je výborným mazlíčkem pro ty, kteří chtějí aktivní zvířátko, s kterým si budou moci hrát. Navíc je to nenáročný a věrný přítel.

1/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *