Leguáni a jejich chov

Leguáni a jejich chov

Leguáni – jak neobyčejní tvorové. Také jste se nadchli pro tento druh živočichů a rádi by jste si jednoho pořídili domů? Jak s chovem, krmením a zařizováním jejich obydlí se dozvíte v následujícím článku.

Jak správně vybrat

Cena jednoho leguána se pohybuje okolo 700,- Kč. Je lepší leguána koupit od chovatele. Na rozdíl od zverimexu mu nejde až tak o zisk, o leguány se stará a je schopný Vám vše potřebné vysvětlit a odpovědět na každou otázku ohledně leguánů. Když ale nakupujete ve zverimexu, tady je pár rad, jak vybrat toho nejvhodnějšího – nejlepší je vybrat si právě toho, který se zdá nejvíce energický – pozor ale na to, aby nebyl agresivní. Před koupi leguána zkontrolujeme jeho oči, neporušenost zakončení ocásku, ušní bubínky, přepočítáme prsty, pravidelnost dýchání a prohlídneme kůži. (Jestli proběhlo svlékání bez problémů) Když Vás při jeho manipulaci šlehne ocasem, je to normální, jestli Vás však kousne, raději si vyberte jiného jedince.

Výběr terária

Protože například leguán zelený dorůstá délky až 5 metrů, budeme potřebovat opravdu velké terárium. Velký důraz se klade hlavně na výšku terária. Mělo by být přizpůsobené k lezení a odpočinku, a tak zde nesmí chybět různé větvě a další rostliny, které jim to umožní. Dále nesmí chybět velká miska s vodou, (Kromě pití také tvoří vlhké prostředí) vhodné osvětlení – svítíme 8 až 10 hodin denně. (Doporučuje se UVB žárovka – cena 13W žárovky okolo 350,- Kč) a topení.

Kvůli jejich imunitnímu systému a trávení důležité mít v teráriu správnou teplotu. Tělo si sami termoregulují – když je mu zima, sám si najde vyhřáté místo a naopak. Proto musí mít v teráriu jak chladná místa, tak teplá. Teplá místa by měli mít teplotu od 35 – 37,7°C. Na chladných místech by měla být teplota zase od 26,6 – 29,4°C. V noci může teplota klesnout na 21,1 – 23,8°C.

Chov

Leguáni po většinu času spíše odpočívají. Můžete si je ale vytáhnout z terária ven, aby se trochu proběhli. V tom případě musíte dávat pozor, aby jste leguána nezašlápli. Čím více leguán roste, tím větší sílu má, a tak hrozí i to, že by mohlo zranit nějaké cizí zvíře, které se k němu přiblíží. Tento druh živočichů je známý i tím, že může ztratit ocas. V tomto případě není třeba paniky, ale odvezte zvíře rychle k veterináři.

Krmení

Jsou býložravci. Leguáni mají sice hodně zubů, ale většinou svou potravu nežvýkají ale trhají na kusy. Pijí jenom výjimečně. Co se týče samotné potravy, nejvhodnější rostliny jsou pampeliška, mrkev, porek, cuketa, celer, hrášek a další. I když se v různých článcích píše, že žerou i hmyz, není to pravda. Opravdu jsou býložravý, a tak nic kromě rostlin nejedí. Tak se nenechte zmást.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *