Žako Šedý

Žako Šedý

Tento papoušek patří mezi oblíbené, protože dokáže perfektně napodobovat zvuky a říkat slova. Patří mezi velké papoušky. Jak už jeho název napovídá, má šedou barvu, ale na peří ocasu je červený. Je velký kolem 35 cm. V zajetí se Žako dožívá i více než 50. let.

Druh tohoto velkého papouška se však doporučuje pouze zkušeným chovatelům. Chov tohoto papouška je náročný a nedá se srovnávat například s chovem králíka nebo křečka. Jsou považování za nejlepší imitátory ze všech papoušků. Pokud se někdo rozhodne tyto velké papoušky chovat, měl by se dozvědět informace o chovu tohoto nádherného mazlíčka.

Chov

Tento papoušek potřebuje každodenní péči. U neochočených papoušků se nedoporučuje do klece strkat prsty, protože klovnutí může být velmi bolestivé. Papouška umístěte do velké klece, pokud chcete odchovat více papoušků, tak je dejte do venkovní voliéry. Klec nebo voliéra se však musí alespoň jednou týdně čistit. Do jeho klece nemá cenu dávat žádné rostliny, protože je Žako stejně zničí.

Tyto papoušky je pro odchov lepší chovat spíše v páru, ale pokud si chcete papouška pořídit pro ochočení, je lepší si pořídit pouze jednoho. Papouška si však musíte denně vytahovat, aby si protáhnul křídla a nohy. Vytáhněte si ho minimálně na dvě hodiny denně. Klec by měla být vysoká asi metr a široká minimálně šedesát centimetrů. Každopádně by v ní papoušek měl umět roztáhnout křídla. Když je klec moc velká (vyšší než majitel), můžou být teritoriální.

Na dno klece dáme zvlhčenou rašelinu nebo hobliny s malými klacíky. Čas od času musíte papouškům zkrátit drápy. Na to je nejlepší používat například kleště pro psy, ale je ideální s tímto navštívit nějakého zkušeného chovatele. Nezapomeňte vašemu papouškovi pořídit bidla, o které si brousí zobák a drápy. Díky své inteligenci vyžadují hračky – aby se nenudili. Jsou známí také svou plachostí – když se k nim přiblíží cizí lidé, upínají se na jednoho člověka.

Onemocnění Papouška Žaka

Většinou se jedná o onemocnění jako u všech papoušků. Když uvidíte, že se váš papoušek chová jinak, rychle navštivte veterináře. Nejčastější onemocnění papoušků bývá většinou virové onemocnění PBFD, které se diagnostikuje z kapky krve. Další nemoc může být například ornitoza, ps itakoza nebo paraziti.

Potrava

Pro všechny velké papoušky existuje speciálně namíchaná směs. Dále jim můžete dávat  nějaké zrní nebo ovoce a zeleninu. Důležité je jim dávat i nějakou listovou zeleninu. Tito papoušci si však pochutnají i na tvarohu nebo kompotu. Nezapomeňte jim dávat větvičky k okusování. Strava by měla obsahovat dostatek vápníku a vitamínu A, ale v přiměřeném množství. Na trhu je k dostání i několik druhů vitaminových doplňků a preparátu – například tekutý přípravek PROMOTOR, který se dává dvakrát týdně v množství 2ml na 1l vody.

Vydávání zvuků

Žako Šedý je  velmi inteligentní papoušek, dokáže vyslovovat lidská slova a spojovat je do určité míry i s významy. Tuto schopnost získal kvůli spolupráci při zisku potravy v Střední Africe, ze které Žako Šedý pochází.

Poddruhy

Existují dva poddruhy: Žako Kongo a Žako Liberijský. Někteří lidé mluví i o tom, že existuje ještě třetí poddruh – a ten se nazývá Žako Ghanský, který je podobný jako Žako Kongo akorát tmavší a o něco menší, ale tento poddruh nikdy nebyl vědecky ověřen.

Žako Kongo má tmavý zobák, šedivé peří a červený ocas. Žako Liberijský je menší, má světlejší zobák a kaštanově zbarvený ocas.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *