Psí smysly

Psí smysly

Tento článek je pro ty, kteří se chtějí o svých mazlíčcích dozvědět víc, než jste už možná věděli. Dozvíte se, které smysly mají více rozvinuté a které naopak méně. Nejvíce rozvinutým smyslem u psa je čich. Výborný čich mají například i morčata. Pes si dokáže zapamatovat různé pachy. Jestli se chcete dozvědět více, přečtěte si následující článek.

Zrak

Psi vidí mnohem lépe než lidi. To je způsobeno díky vysokému obsahu rodospinu  (látky s obsahem vitamínu A) v očních tyčinkách a obrazovou vrstvou nad sítnici, která násobí množství světla pronikající zornicí, vidí psi lépe za šera. Pes skvěle vidí na dálku, dokáže rozpoznat pohyb až na kilometr daleko. Naopak ale neumí dobře rozeznávat tvary nebo detaily. Díky binokulárního vidění dokáží krátkolebá plemena odhadnout vzdálenost velmi dobře. Naopak dlouholebá plemena mají široko postavené oči, a to způsobuje, že mají větší zorné pole a mají omezené prostorové vidění. Ostrost vidění má každé plemeno jiné. Nejlépe psi vidí na vzdálenost od sedmi až sta metrů.

Sluch

Sluch je u psů mnohem rozvinutější než u lidí. Je to neuvěřitelné, ale Váš mazlíček může slyšet dokonce ultrazvuk nebo zvuk o frekvenci až 35 000 hertzů. Tato schopnost má však i své nevýhody, jako například, že jim jsou velmi nepříjemné hlasité zvuky, jako například hlasitá hudba nebo ohňostroj. Výstřely jsou pro psy dokonce bolestivé. Jestliže Váš pes přestane dobře slyšet kvůli hlasitým zvukům z vnějšího prostředí, může ztratit i smysl pro rovnováhu. Velkou výhodou je pro psy to, že pokud se chtějí zaměřit jen na jeden zvuk, dokážou uzavřít své vnitřní ucho tak, aby ostatní zvuky oddělily.

Čich

Čich je u psů nejvyvinutějším smyslem. Díky jejich učenlivosti bývají psi dokonce pro svůj čich speciálně cvičení. Využívají se například k hledání drog nebo k sledování pachové stopy na zemi či ve vzduchu. Čichová paměť znamená to, že si dokáží zapamatovat opakované pachy. Nejlépe vyvinutý čich mají obvykle hlavně dlouholebí psi.

Chuť

Chuť u psa není příliš rozvinutým smyslem. Psi vnímají čtyři základní chutě: sladké, slané, hořké a kyselé. Vnímají chuť potravy spíše čichem. Podle chuti pes vylučuje několik druhů slin. Když ochutná potravu, budou se mu tvořit slizké a hlenovité sliny, ale jestli ochutná nějakou nepoživatelnou věc, jako například hračku, začnou se mu tvořit řídké sliny. Složení slin může ovlivnit správné trávení Vašeho mazlíčka.

Hmat

Hmat u psa znamená citlivost celého těla. Vnímat bolest, doteky či svědění. Toto vše funguje díky kožnímu smyslovému ústrojí. Nejcitlivější místo na těle je břicho, čenich, vnitřní část ucha a pohlavní orgány. Psi nedokáží hmat použít k rozpoznání předmětů.

Teď už jste se dostali na samotný konec. Snad se Vám tento článek o smyslech Vašeho mazlíčka líbil a dozvěděli jste se o něm něco nového.

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *