Pes z útulku? Proč ne?

Rozhodli jste se do domácnosti pořídit pejska? Pak Vám gratuluji, už nikdy nebudete doma sami a vždy se budete mít komu svěřit. V němé tváři najdete přítele, který vás nezklame a vždy při vás bude stát. Co když však potřebuje právě stejnou měrou lidskou přítomnost a věrnost pejsek sám?

Často čteme o pejscích, kteří končí v rukou veterinářů po bezohledných podmínkách chovu majitele němé tváře. Tyto pejsky nejčastěji zachraňují občanská sdružení, například OS MÍSTO v Nové Pace a jeho dobrovolnice. Pejsci po odvezení z neutěšených podmínek, potřebují často veterinární péči, ale i tu emocionální a především trpělivost, protože jsou najednou v novém prostředí a nevědí, co mohou čekat. Často jsou to pejsci týraní, ale i nalezenci, kteří ztratili cestu domů, nebo pejsci například po zesnulých majitelích.

Ne vždy jde o nevychovance a agresory, vždy je však jejich příběh dojemný, pokud máte to štěstí, že ho znáte. Vzít odvahu do hrsti a jít se podívat do útulku, je velký zážitek. Najdete zde spoustu němých tváří čekajících právě na vás, nejtěžší je odejít jen s jedním obyvatelem útulku. Ptejte se ošetřovatelů v útulku, jak se vámi vybraný pes chová, jaké s ním mají zkušenosti ohledně chování k lidem ale i ostatním zvířatům. Zjistěte co nejvíce o jeho zdravotním stavu a potřebách a podle toho se rozhodujte, zda mu jste schopni náležitou péči poskytnout.

Psi, kteří si prošli útulkem, potřebují často mnohem více času pro získání důvěry ve své páníčky. Důležitá je tedy i trpělivost a vytrvalost. Pokud zahrnete svého psa důvěrou a vysvětlíte mu, jaké jsou hranice, bude Vám skvělým společníkem. Neznám věrnější psy, než ty, které našli jejich milující páníčci v útulku.

Zpočátku nechte svého nového psa vše očuchat a okoukat. Důležité je hned na začátku nastavit hranice a rozmyslet si základní věci. Kdo bude psím páníčkem, bude pes smět spát s vámi v posteli, bude mít přístup do celé domácnosti nebo mu třeba dveře do pokojů zavřete? Musíte počítat také s tím, že pes má již nějaké návyky vybudované a bude těžší ho převychovat, také to pravděpodobně zabere delší čas. Nechtějte od něj hned zázraky, ale dejte mu čas, aby se vyrovnal s novým prostředím a pravidly.

Pokud vydržíte a najdete si k sobě cestu, bude vaším nejlepším a nejvěrnějším společníkem. Sama jsem si touto cestou prošla, ale o tom zase příště.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *