Miniprasátko

Domácím mazlíčkem už nemusí být jen kočka nebo pes, ale také miniprasátko. Lidé je mohou chovat také v bytech. Dokonce se naučí i samo chodit na kočičí záchod. Jsou inteligentní a ochočené. Mohou se dožít až 20-ti let. Rádi se pasou – doporučují se procházky. Požadují si pozornost chovatele. Mohou mít různé barvy například od černé až bílou. Kůže prasátka je velmi podobná lidské kůži, a proto je toto zvířátko vhodné i pro alergiky.

Chov

Miniprasátko se může chovat v bytě, i když je pro něj lepší rodinný dům. Jestliže chcete chovat prasátko v bytě, je potřeba být trpělivý a věnovat mu dostatek času. Mají rádi procházky – venčí se jako psi na vodítku. Prasátka chovaná venku potřebují zateplenou boudu se závětřím a v zimě podestýlku, do které se budou moci zahrabat. Prasátka mají ráda i ostatní zvířata. Zhruba jednou za rok je potřeba očkování proti července a dvakrát do roka odčervení. Prasátka jsou otužilá. Nemívají skoro žádné nemoci.

Potrava

Záleží na počasí a umístěním. Jejich strava by měla obsahovat seno, trávu a nemělo by chybět ani ovoce. Můžou jíst také tvrdé pečivo, těstoviny nebo brambory. Krmí se dvakrát za den. Mohou se jim dávat i psí granule. Naopak bychom jim neměli dávat tučná jídla, maso anebo sladkosti. Přestože miniprasátka milují jídlo, majitelé by je neměli nechávat se přežírat. Jejich strava se musí hlídat.

Gottinérské miniprasátko

Je trochu větší miniprasátko. Gottinérské miniprasátko je velmi chytré a společenské zvíře, které je také velmi čistotné a naučené chodit na záchodek. S dodržováním hygieny není žádný problém. Svým chováním je velmi podobné kočkám. Vážit by prasátko mělo v dospělosti kolem 30 kg. Váhu však ovlivňuje strava prasátka. Pohlavní dospělost je od 4 měsíců, připouští se po roce a březost trvá 100 až 115 dní. Nevykastrovaní samečci mohou zapáchat, i přesto že se koupou, a proto je lepší je nechat u veterináře vykastrovat. Prasátka jsou hravá a vyžadují pozornost .

Royal Dandie, extreme danie

Plemeno vyšlechtěno v Americe ve státě Oregon. Údajně dorůstá až o ¼ menší velikosti než běžná miniprasátka a váží maximálně do 15 až 20kg. Dorůstá velikosti asi jako čivavy. Jsou velmi čistotná a hravá. Dožívají se asi 18-ti let

Výhody miniprasátek

Miniprasátka mají spoustu výhod – jsou to velmi společenská zvířata, a tak mají dobrý vztah i s ostatními zvířaty. Jsou milá k i dětem. Jsou také velmi čistotná a vhodná i do bytu. Velmi rychle se učí – jsou dokonce považovány za nejchytřejší zvířata. Tedy hned po opicích a delfínech. Nejsou nemocná, a tak potřebují akorát teplo, zdravou stravu a láskyplné zacházení. Cena za miniprasátko se pohybuje většinou kolem 7000 až 10 000 Kč, ale dá se samozřejmě sehnat i levněji.

Rate this post

One thought on “Miniprasátko

  1. Nevím kdo článek psal, ale prasátka bývají i nemocná, rozhodně budou mít více než 30kg, nejsou moc vhodná do bytu, nesmějí se krmit bramborama, těstovinama ani psíma granulema a k dětem taky nejsou moc vhodná.O názvu „Gottinérské“ ani nemluvě :-) Prostě tyto informace nejsou z velké části pravdivé, ale rozšiřované chovateli kterým jde jen o peníze.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *