Víte jak správně očkovat a odčervit svého psího přítele?

Právě jste si pořídili štěňátko a hrne se na vás spousta informací, jak se správně o nový přírůstek ve vaší rodině starat? Sama to velice dobře znám. Nechceme nic zameškat a tak informace doslova vyhledáváme. Chceme se dovědět co nejvíce. Všechno co se týče „těchto drobečků“ nás velice zajímá. Chceme vědět co je správné, jak správně štěně vychovávat, jak a čím štěně správně krmit, kdy můžeme jít poprvé se svým psem ven a tak dále. Otázek, které nás zajímají, je spousta, stejně tak jako dostupných informací.

Jedním z důležitých bodů, který by nás měl zajímat, je bezesporu pravidelné očkování a opakované odčervení štěněte. Stejně tak jako později odčervení již dospělého psa. Očkování i odčervení je velice důležitou součástí zdravotní péče našeho psa. V tomto článku si tohle téma trošku zpřehledníme. Zodpovíme si otázky jako kdy nejlépe, jakými způsoby a hlavně proč bychom určitě tuhle součást péče neměli zanedbávat. Takže, jdeme na to.

Štěňátko si domů přivážíme většinou zhruba kolem osmého týdne jeho života. Dříve by vám žádný správný chovatel ani neměl chtít štěně předat. I když jsme již netrpělivý, vyplatí se na štěňátko si chvilku počkat. Je důležité, aby štěňátko právě do již zmiňovaného osmého týdne svého života, bylo s matkou. Nenaléhejte tedy a určitě dejte na rady chovatele. Správný chovatel, vám prostě mladší štěně nepředá! Proč to zmiňuji? Protože první očkování, stejně jako opakované odčervení štěněte musí udělat chovatel. Na všechno se při koupi svého nového mazlíčka informujte. Kolikrát bylo štěně odčerveno, kdy bylo poprvé očkováno, čím je krmeno a tak dále. Ostatně informace o prvním očkování stejně jako o odčervení naleznete v očkovacím průkaze psa, který vám musí chovatel zároveň se štěnětem předat.  Dále přechází tato povinnost na vás. A kdy tedy správně očkovat a odčervit své štěně. K tomu vám poslouží následující přehled.

Očkování štěněte:

6. – 7. týden života štěněte /provádí se první očkování.

9. – 10. týden života štěněte / druhé přeočkování (psinka, parvoviroza, inf. laryngotracheitida + inf. hepatitida, parainfluenza, leptospiroza, coronaviroza).

12. – 13. týden života štěněte /třetí přeočkování (psinka, parvoviroza, inf. laryngotracheitida + inf. hepatitida, parainfluenza, leptospiroza, coronaviroza).

3. – 6. měsíc života štěněte/provádíme první očkování proti vzteklině.

Přesné očkování vám vždy určí váš veterinární lékař. Na trhu je spousta očkovacích vakcín a samozřejmě se přihlíží také k tomu, kdy bylo vaše štěně poprvé očkováno a jaká vakcína byla použita. Od toho se odvíjí vše dále. Určitě, když si pořídíte štěně, navštivte svého veterináře a na všechno se řádně přeptejte a informujte.

Obecně ale můžeme říct, že štěně by mělo být očkováno v rozmezí od šestého až čtrnáctého týdne, třikrát a to proti základním infekčním nemocem. Očkování proti vzteklině, potom na konci celého očkování, tedy mezi třetím až šestým měsícem, života štěněte. Vzteklina se obvykle očkuje samostatně. Není to taková zátěž pro celý organismus vašeho psa, obzvláště u malých ras by mohlo být očkování hůře snášeno.

Každé štěňátko očkování snáší jinak. Některé je naprosto v pohodě, jiná štěňátka „naříkají“. Ne při samotném očkování, ale potom později doma. Někdy se může v místě vpichu objevit malá boulička, která při doteku, nebo určitém pohybu vaše štěňátko bolí. Vše je pouze dočasné. Já vím, je nám těch drobečků líto, ale druhý den už většinou o ničem nevědí. Pokud přeci jen chcete trošičku pomoci, pak se můžete bouličku pokusit jemně rozmasírovat. Štěně by mělo mít po očkování klid, žádná „divočina“. Ostatně uvidíte, že vaše štěňátko bude chtít spát.

Očkování dospělého psa:

Dospělého psa očkujeme potom jedenkrát do roka. Proti vzteklině a také proti základním infekčním nemocem.

Víte jak správně odčervit svého psího přítele?

A teď krátce k tématu, odčervení štěněte. Jak jsme si uvedli na začátku. Odčervení je velice důležitou součástí zdravotní péče našeho psa, stejně jako očkování. Proč tomu tak je? Proč je pravidelné odčervení tak důležité? Při správném a pravidelném odčervení chráníme nejen svého psího miláčka, ale také tím samozřejmě chráníme sami sebe. Hlavně malé děti. Znáte to, jak se naši nejmenší se svým psím přítelem mazlí, hrají. Co je moje, to je tvoje. Mnoho vnitřních parazitů pak mohou být přenášeny ze zvířat na člověka. Takže pravidelné odčervení opravdu nepodceňujte. Pro vašeho psího přítele je to velice důležité, aby měl krásný, plnohodnotný život bez zbytečných komplikací a jak jsme si již napsali, pro nás také.

Kde můžete produkty k odčervení psa koupit? U každého veterináře. Můžete si vybrat, zda použijete k odčervení svého psa pastu, nebo tabletu. Každý správný veterinář vám jisto jistě rád poradí, jaká forma je pro vašeho psa nejvhodnější. A kdy správně a pravidelně své štěně odčervit? K tomu vám opět poslouží následující přehled.

Odčervení štěněte:

První odčervení u štěňat bychom měli dělat ve věku 14 dní a nejlépe použít pastu.

Další odčervení potom ve 14-ti denních intervalech (dvou nebo tři týdenních intervalech) a to až do věku tří měsíců našeho štěněte. Opakované a pravidelné odčervení je velmi důležité.

Od stáří tří měsíců, pak štěně odčervíme každé tři měsíce (to znamená ve věku 3, 6, 9 a 12 měsíců).

Jak je tomu potom u dospělého psa?

Odčervení dospělého psa:

Dospělý pes by měl být odčerven nejméně dvakrát ročně. Ale lépe je častěji než dvakrát do roka. Hlavně, když se pes pohybuje v místech s vyšším rizikem nákazy, s vyšším rizikem výskytu parazitů. Tím mám na mysli například parky, volné výběhy určené k venčení psů, psí školy a tak dále. Všichni bychom měli psí exkrementy uklízet, ale určitě víte, jak to na některých místech vypadá. Právě na takových místech je potom samozřejmě daleko vyšší riziko nákazy pro vašeho psího miláčka.

Kdybychom chtěli postupovat úplně přesně, pak by pes měl být odčerven na základě vyšetření stolice. Jsou-li ve stolici zjištěni paraziti, pak je odčervení nutné, nejsou-li zjištěni žádní paraziti, pes odčerven být nemusí.

Standardně lze však říci, jak již bylo napsáno, psa je vhodné odčervit minimálně dvakrát za rok. Pokud se pes vyskytuje v „ rizikových oblastech“, jakože každý pejsek si rád zaběhá ve výběhu a tak dále, pak je doporučeno dospělého psa odčervit čtyřikrát do roka. To znamená ve tříměsíčních intervalech. Já svého psa odčervuji dle doporučení. Jak se k tomu postavíte vy, je zcela na vás.

Věřím, že po přečtení tohoto článku budete mít alespoň trochu přehled kdy, jak a proč svého psa pravidelně odčervit a očkovat. Přeji vám zdravé a radostné společné soužití.

autorem článku je Michelle Kraus

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *