Chov pískomila

Pískomil je vhodným domácím mazlíčkem a jeho chov je nenáročný. Stačí mu poskytnout akvárium a samozřejmě potravu s vodou. Je velmi přátelský, společenský a vhodný skoro do každé domácnosti. Svým vzhledem připomíná křečka nebo myš. Pískomila si oblíbí každý. Je to velmi zvědavý tvor a k člověku velmi přátelský.

Obydlí

Pro pískomila je vhodné akvárium. Čím víc místa v akváriu bude, tím lépe. Na dno akvária dejte velkou vrstvu písku s pilinami. Rádi se zahrabují do písku. Do akvária můžete dát několik větví na šplhání a prolézání. Akvárium přikryjte pletivem s větráním, aby vám neutekl. Jako u činčil dejte i jemu misku s bílým pískem, ve kterém se můžou koupat. Naopak mokro nesnáší, a proto jim vodu dávejte do napaječky.

Potrava

Jako u jiných hlodavců jim můžete dávat směs se slunečnicovými semínky, ale nedoporučuje se více než 15g denně. Krmení pro pískomily koupíte v běžném zverimexu.

Nesmíme zapomenout na zeleninu. Potřebují běžnou syrovou zeleninu, např. mrkev. Dávat jím můžete i ovoce, ale v malých dávkách. Nikdy však nesmíte dávat pískomilovi citrusové ovoce např. Pomeranč nebo citron. Dejte mu jednou týdně na vystýlku seno a váš pískomil toho sní tolik, kolik bude potřebovat. Krmte jej každý večer asi jednou polévkovou lžíci krmení pro pískomily. Můžete jim dávat i tvrdé pečivo. Každý den bychom měli vyměnit vodu za čerstvou.

Rozmnožování

Pískomilové jsou dospělí už od osmi týdnů života. Páří se už od šesti týdnů. Samice bývá v březí asi 26 týdnů. Většinou rodí cca pět mláďat. Ve dvou a půl týdnech začínají mláďata otevírat oči. Samec by se neměl dávat z jiné klece od samičky, ale naopak jí pomáhá s výchovou mláďat. Kdyby byl od samičky a mláďat, později by na něho mohla samička zaútočit.

Popis

Při narození váží kolem tří gramů a v dospělosti kolem sta gramů. Pískomilové jsou známí hlavně kvůli svému dlouhému ocasu s chloupky v šedivé barvě. Mají dlouhé zadní nohy, na které se umí postavit. Mají tenké tělo a bez ocasu měří kolem dvanácti centimetrů. Mají velké oči, malé uši a tenký krk.

Jak pečovat o pískomila

Pískomil je rychlý, zvědavý ale i plachý. Také je velmi aktivní. Když mu koupíte hodně prolézaček a hraček, tak ho můžete pozorovat – nudit se určitě nebudete. Nejvíce aktivní je spíše brzy ráno a v noci. Pískomilové jsou velmi čistotná zvířata, která je zakázáno kvůli jejich kožíšku koupat. Pískomil se sám vyčistí v písku, který mu připravíte. Nesnese se s jinými zvířaty. Jsou to velmi teritoriální zvířata. Například křečkovi by mohla ublížit. Pískomil vyžaduje pozornost. Rychle si zvyknou chodit se vyprazdňovat na jedno místo – většinou to je koupací písek. Jestli nebudete pravidelně uklízet, pískomilové se budou odmítat vrátit do svých vybudovaných chodeb. Stelivo vyčistěte jednou za čtrnáct dní. Vždy mu vytáhněte shnilé ovoce a jednou za dva dny mu vyčistěte místo, kam se chodí vyprazdňovat. Na hraní a na kousání by bylo ideální do klece pořídit nějaké hračky. Nejčastější hračkou, která pískomila zabaví, je rulička z toaletního papíru. Můžete mu pořídit i různé dřevěné domečky nebo papírové krabice, ale jeho hračky by neměly být z plastu. Nikdy mu ale nepořizujte běhací kolečko pro křečky, protože kvůli jeho ocásku by mohlo snadno dojít k úrazu.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *