Vodicí psi – 2. část

Příprava na nového pejska

Každý člověk, který žádá o jakéhokoliv pejska, musí být náležitě připravený. Tak to je u nevidomých. Ti musí být na své nové speciálně vycvičené kamarády připravené opravdu co nejlépe. Je důležité, aby se vám vybral pes takový, který by vám maximálně vyhovoval – tedy podle vašich potřeb či vašich vlastností. Dále si musíte být jisti, že nového pejska zvládnete a pejsek s vámi bude spolupracovat. Dále by vás měli pracovníci, kteří pracují s vaším pejskem se vším bezpečně seznámit, takže se jich když tak nebojte zeptat.

Abyste pejska dostali do péče, budete muset absolvovat dvoudenní školící kurz, kde by měli pracovníci, kteří mají vyřízení vašeho pejska na starost zjistit, jak jste na tom s prostorovou orientací a celkově s pohybem. Všechny psy si prohlídnete a zkusíte se s ním projít, podle kterého vám zkusí najít pejska s vhodnými vlastnostmi a tempem chůzí tak, aby našli pejska, který se vám umí nejlépe přizpůsobit. Dále se připravte na návštěvu instruktora, který musí zjistit specifické věci okolo vašeho domu. Na tuto návštěvu vezme s sebou instruktor i konkrétně vytipovaného psa.

Předávání

Každý vycvičený pejsek se na tohle cvičil průměrně dva roky, takže je tento krok opravdu důležitý. Obvykle probíhá předávání pejska pod každodenním dohledem instruktora – většinou přibližně 2 týdny. První část probíhá ve vlastním ubytovacím zařízení střediska – tady probíhá seznamování pejska s novým pánem v prostředí, které je mu dobré známé. Při tomto kroku na vás dohlížejí instruktoři, kteří jsou ochotni vám s čímkoliv pomoct. Poradí vám jak nasadit pejskovi výstroj, jak ho krmit a další věci. Zhruba po týdnu nastává druhý krok – jedete se svým novým pejskem domů. V tomto období by už si měl pejsek alespoň trochu zvyknout, takže se není čeho obávat. Druhým týdnem doma se pejsek učí nové trasy – samozřejmě opět pod dozorem instruktora.

Doufám, že se Vám článek o těchto pomocnících líbil a dozvěděli jste se vše, co jste potřebovali vědět.  

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *