Štěňata a jejich strava

Chcete si koupit štěně? Pak byste si měli zjistit pár základních informací, jak se starat o svého nového člena rodiny. Začínejte vždy stravou. Období růstu štěněte je velmi důležité a napáchané škody se špatně napravují, můžete také předejít případným zlozvykům. Ze všeho nejdůležitější je skvěle vyvážená strava a důležité je i podávání ve správném množství. Krmení rozhoduje o celkovém stavu chrupu, drápků, srsti, kloubů a obecně zdraví. V obchodech jsou dnes k zakoupení různá krmení. Ale zdaleka ne všechna jsou vhodná pro Vaše štěně. Zjednodušeně řečeno, správný výběr potravy ovlivní celý život pejska a je proto jenom na vás, jak kvalitní život povede.

Začátek je nejdůležitější

Sestavení jídelníčku je velmi obtížné. Nejlépe uděláte, když vyhledáte pomoc například veterináře, nebo jiného odborníka. Jen odborník může správně vyhodnotit, co je pro dané plemeno pejska nejlepší. Každé plemeno roste jinou rychlostí a jiným způsobem. Vyvážený poměr životně důležitých tuků, bílkovin, minerálů a dalších látek je významný pro správné ukládání prvků v těle. Tak například vápník potřebuje ke vstřebávání fosfor, ale naopak při přebytku nebo nedostatku fosforu může pejsek ve stáří trpět třeba osteoporózou. Nejvýhodnější je tedy zvolit granule. Šetřit se rozhodně nevyplatí. To co ušetříte teď na krmivu, později zaplatíte na lécích a veterináři. V obchodě vybírejte krmiva, která jsou určena pouze pro štěňata. Někteří velcí producenti granulí je také rozdělují podle velikosti plemena např.: velká neboli gigantická plemena, střední plemena a samozřejmě malá plemena. Dalším, takzvaným přežitkem, je do krmení přidávat různé minerální nebo vitamínové doplňky. Správné krmení již obsahuje vše potřebné a vše co do misky přidáte, může rozhodit trávení štěňátka.

Jak často krmit

Štěňata se obvykle prodávají ve věku 8 týdnů, to už jsou plně odstavená a přijímají pevnou stravu. V tomto období se pejsek krmí cca. 4-5 denně. Postupem času se dávky snižují a v půlroce krmíme pouze 3 denně. Toto ovšem také není u všech plemen stejné. Jinak je to u velkých plemen a jinak malých. Zlozvykem lidí bývá nechávat krmení v misce stále. Je nejlepší naučit pejska sníst porci ihned. Tohoto lze docílit několika metodami, např.: štěně dostane misku s krmivem na zhruba deset minut a poté mu ji opět odebereme, další krmení dostane až v obvyklou dobu. Vůbec se nemusíte bát, že by Váš domácí mazlíček hladověl. Psi se učí velmi rychle. Po jídle po pejskovi nevyžadujte žádnou činnost, měl by být naprosto v klidu.

Nesmíme také opomenout pitný režim. Pejsek musí mít možnost se kdykoli napít čisté a čerstvé vody. Misky často oplachujte vodu, aby se na nich nemnožily bakterie.

Tipy:

Většinu majitelů vyděsí, pokud jejich mazlíček jídlo velmi rychle zhltá a poté vyzvrací. Je to naprosto normální obrana těla. Těchto granulí si nevšímejte, pejsek je opět sní.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *