Vydry a jejich chov

Chovat doma vydry? Dá se to? A když už, tak jak na to? Pokud si kladete přesně tyhle otázky, na které ne a ne nalézt odpověď, čtete ten správný článek. Dnes si povíme, jak se tedy chovají tito neobvyklí hraví tvorové v domácnosti. Nebojte se, je to snadné.

Obecné informace

Vydry jsou malé hravé lasicovité šelmy. Zatím jich je ve světě známo 13 druhů.  Jejich tělo je od přírody sestaveno k životu ve vodním prostředí. Většina druhů jsou sladkovodní vydry, existují ale i druhy vyder, které jsou radši ve vodě slané. Typickým znakem těchto živočichů jsou samozřejmě různě vyvinuté plovací blány mezi jejich prsty. Tato zvířata jsou vázána na vodní biotopy, kde také získávají potravu. Dožívají se až 15-ti let. Dospělá vydra váží 6 – 12 kg a měří 80 až 130 cm. Jsou velmi samostatní, a tak při Vám při koupě bohatě postačí jedna. Ale samozřejmě jich můžete koupit více.

Páření

Vydry jsou samostatná zvířata – v párech žijí pouze v době námluv a páření. Pokud ale chováte samce i samičku, je dobré samce před porodem oddělit.  Páření obvykle probíhá na jaře. (Pářit se ovšem můžou v jakémkoliv období, ale na jaře to bývá nejčastěji) Doba březí trvá zhruba 61 dní. V jednom vrhu se nejčastěji rodí mláďata 2. Většinou jsou po porodu na matku velmi upnutá. (Zpočátku jsou s ní skoro pořád, osamostatňují se ve věku přibližně jednoho roku) Po porodu slepá. Vidět začínají až ve věku okolo jednoho měsíce. Do vody poprvé vstupují ve věku od 2 do 3 měsíců. Vydry dosahují pohlavní dospělosti ve věku 2 až 3 let.

Potrava

Typickou vydří potravou jsou většinou malé rybky, zejména plotice a okouny. Záleží však na tom, která ryba je v daném místě dostupná. Dále také jedí hlodavce, měkkýše, raky hmyz, anebo například raky.

Výskyt

Původně se vyskytovala především v Japonsku, Irsku, Srí Lance a Severní Africe. Dnes jsou velmi rozšířené, a tak je nalezneme prakticky všude poblíž nějakého jezera či řeky. Vydry specializované na slanou vodu můžeme naleznout na pobřežích moře.

Výběh

Co se týče výběhu či klece, musí být co největší, aby vydrám postačila. Výběh by měl mít taky nějaký přístup k vodě. Nejlepší by tedy bylo ohraničit pletivem nějaké území přímo u vodního zdroje. Spodní část však musí být dobře zabezpečena, aby se vydry nemohli podhrabat. U břehu u vody (bazénku) jim vyhrabejte nějaké nory s topnou palandou nebo jim vytvořte vytápěnou ubikaci. Každá uměle vytvořená nora, by měla být co nejvíce podobná té, kterou si vydry budují v přírodě, a to tak, že by měla být hluboká tak, jako je hloubka vodního zdroje.

3.4/5 - (9 votes)

10 thoughts on “Vydry a jejich chov

    1. Ne.. vydra není zvíře vhodné do bytu, v bytě trpí.. tudíž se dá chov vydry v bytě označit za týrání. Na prostor, který vydry ke svému životu potřebují, jsou velice náročné. Potřebují velké množství prostoru a především dostatek vody. Ideální je vytvořit výběh z přirozeného prostředí, jehož součástí je také vodní plocha.

  1. Dobrý den,chtěli by jsme si pořídit vydru jako domácího mazlíčka,zvířátka máme rádi,ale zkušenost s vydrou ne.Nevíte jak je to v soužití s pejskem? (naprostej anděl co miluje vše živé) jakub.skariot@gmail.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *