Moskevský strážní pes

Vybíráte si nového psa, ale nevíte, jako plemeno máte zvolit? Plemen existuje opravdu velké množství, a pokud chcete vybrat to správné právě pro vás, měli byste si o jednotlivých plemenech co nejvíce nastudovat.

Jak tohle plemeno vypadá?

Moskevský strážní pes je pes vyšší ho vzrůstu, kdy feny dorůstají nejméně do šedesáti šesti centimetrů a psi jsou přirozeně poněkud mohutnější a větší o pár centimetrů. Jejich srst je velice hustá a dlouhá s hřívou kolik krku. Někdy se srst lehce vlní v oblasti na hřbetu. Barva srsti bývá skvrnitá – bílá barva s červenými, červeno-černými či hnědými skvrny. Mnohdy na první pohled připomíná Bernardýna.

Trocha historie aneb Odkud k nám tohle plemeno přišlo?

Jak už název napovídá moskevský strážní pes, byl vyšlechtěn v ruském hlavním městě. Toto plemeno vzniklo díky škole vojenského chovu psů, obzvláště díky šlechtitelské stanici nazývané „Rudá hvězda,“ kde byl zkřížen kavkazský pastevecký pes se svatobernardským psem a s ruským skvrnitým psem, aby vzniklo vhodné strážné plemeno. A následně se používal k ostraze nejen vojenskému majetku, ale také jako ochránce různých objektů.

Jde o psa vycvičeného pro ruské vojáky, mám se ho obávat?

Mnoho lidé od koupě moskevského strážního psa odradí aspekt, že byl vycvičen pro vojáky a tudíž si jej každý spojuje s agresivitou. Pravdou je, že tito psy jsou od mala učeni k ochraně majetku, ale jsou to vyrovnaní psy, kteří neútočí bezhlavě. Dokážou si sami ujasnit a vyhodnotit, jak se mají v dané situaci zachovat. Kromě toho jde o plemeno, které na rozdíl od jiných hlídacích plemen není tolik hlučné. Navíc je to pes oddaný svému pánu. To co ho pán naučí, si velice dobře pamatuje a vy mu to nemusíte stále opakovat. Jde o psa, který se nechová dominantně a rozhodně se nechová agresivně vůči své rodině.

Jak je tento pes náročný na chov?

Moskevský strážní pes svému majiteli nepřidělává zbytečné starosti. To, že má hustou a dlouhou srst má své výhody, zejména v tom, že si snadno zvyká na jakékoliv klima, protože srst jej chrání nejen před zimou, ale také při horku. Bohužel každá delší srst vyžaduje občas vyčesat. Ale jinak požaduje to, co každé velké plemeno psa – dostatek pohybu, jelikož jde o velkého psa, není vhodné mít ho neustále uzavřeného v malém prostoru i on potřebuje procházku či se jen tak proletět po zahradě a podobně. A také kvalitní stravu a spoustu lásky. Pokud tomuto plemeni věnujete svou lásku, on vám jí oplatí tak, že bude chránit nejen váš majetek, ale hlavně vaši rodinu, za kterou by dal i život.

Vojenský pes nemusí být vždy jen agresivní plemeno, moskevský strážní pes ukazuje, že i vojáci vychovali milujícího mazlíčka, který by za svou rodinu obětoval i život.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *