Péče o psa v zimním období, malá plemena

Jak už samotný název napovídá, chci se v tomhle článku zabývat především péčí o malá psí plemena po dobu zimního období. Nebudeme si tedy zde rozepisovat co je nutné, pokud váš čtyřnohý přítel celoročně pobývá venku, vycházím z toho, že malé psí mazlíčky mnoho z nás venku nemá. Pokud přeci ano, jistě všichni víme, že je potřeba těmto pejskům věnovat větší péči než psům žijících v našich domovech. Zapotřebí je pak zateplená bouda, popř. vystlání slámou, hlídat vodu kvůli zamrznutí atd. To zde, ale rozepisovat nechci, my se budeme věnovat psům, kteří žijí v našich bytech, domech, prostě v našich domovech společně s námi a jsou tak součástí našich rodin.

Pejsci, žijící společně s námi, obzvláště malá plemena, si v zimě totiž také zasluhují zvýšenou pozornost, nebo mám-li to definovat úplně přesně, potom – ODLIŠNOU PÉČI – než po dobu letního období, tedy v teple. Jsou totiž, tak trošku zhýčkaní. Někteří z nás „pánečků“ to se svojí péčí doslova přeháníme, ale takový jsme my lidé. Když milujeme, neznáme míru. Znáte to.

Co je tedy ještě normální a co už je tzv. za hranicí naší péče? Je potřeba si uvědomit, že pes je stále jen pes. Vím, každý k tomuhle názoru máme svůj postoj. Já sama jsem majitelkou dvouleté čivavy, takže vím o čem to je. Když na nás tyhle stvořeníčka prosebně koukají, v podstatě s námi svým vlastním způsobem komunikují, máme tendenci tyhle tvorečky brát jako něco víc, než jako pouhého psa. Jsou to naše miminka.

Takže jaká ta „odlišná péče“ po dobu zimního období je vhodná?

Určitě stojí za to, vlastně je to nutnost, věnovat zvýšenou péči psím tlapičkám. Psí tlapky v zimním období doslova trpí. Ne jen zimou, ale hlavně posypovou solí, která je na našich cestách po dobu zimního období všudy přítomná. Sůl totiž pejskům pacičky rozežírá. Bez zvýšené péče, může dojít k poškození jemných psích polštářků, záděrům a přílišnému vysoušení. Je tedy nutno packy před každou vycházkou i po vycházce, mazat. Při delších procházkách je vhodné namazat vašemu pejskovi také uši. I ty mohou být náchylné na omrznutí. K mazání je vhodné použít především vazelínu, která je hutné konzistence a dobře chrání, ale stejně tak dobře vám poslouží i obyčejná indulona. Než s pejskem vyjdete na procházku, tlapičky mu jemně promažte. Až se z procházky vrátíte, potom packy omyjte vlažnou vodou, utřete do sucha hadříkem a opět promažte. Omyjte opravdu poctivě celé packy, ne pouze spodky pacek. Proč píši důkladně? Sůl se zachytává také mezi psími prsty na chlupech, tedy je potřeba opravdu důkladné omytí a následné promazání.

Další možnost, kterou máte, je zakoupení psích botiček. To, už je ale na každém z vás. Někomu se botičky mohou zdát příliš, pro někoho se to zase jeví jako dobré řešení. Botičky psí packy v 100% ochrání, před mrazem i před solí, je to pouze o zvyku. I my botičky nosíme. Pokud se rozhodnete pro tuhle možnost a budete chtít svého pejska obouvat, měli byste začít co nejdříve. Pes je potom zvyklý a i obuv bere jako naprostou rutinu, nijak ho neruší. V pozdějším věku, bude zapotřebí trošku trpělivosti.

Další kapitolou samou pro sebe, je psí oblečení. Je opravdu nutné? Podívejme se na to takhle. Pokud je váš pejsek zvyklý spát v peřinách, má rád teplo, tak do jisté míry oblečení nutností je. S trochou nadsázky je to v podstatě stejné, jako bychom si v mrazu vyrazili v kraťasech na procházku my. I pes se může prochladit a mít pak problém např. s močovými cestami. Obzvláště malé plemena mají svá „nahatá“ bříška kousek nad zemí a k prochladnutí při delším pobytu venku, nebo při nedostatečném pohybu v mrazu, může dojít opravdu lehce. Takže zvažte sami, jak na tom váš psí přítel je. Oblékat či neoblékat? Oblečení má navíc také tyto výhody:

  • Pokud je venku sychravo, prší, nemusíte doma vašeho pejska již fénovat. Bez oblečení je vysoušení fénem obzvláště u dlouhosrstých pejsků, víc než vhodné, opět aby nedošlo k prochlazení.
  • V zimním období, kdy se nevyhneme venčení psa po tmě, jsou některé oblečky vybaveny reflexními prvky, takže je váš pes lépe vidět.
  • Musíte uznat, že někteří pejsci jsou ve svých oblečcích vážně rozkošní.

A nakonec. Zkrátit pobyt venku. Pokud je venku opravdový mráz, můžeme mluvit okolo -8 stupňů a více, pak je vhodné pobyt venku zkrátit na minimum.

autorem článku je Michelle Kraus

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *