Sibiřská kočka

Chtěli byste si domu pořídit kočku a přemýšlíte, jaký druh by se vám líbil? A co takhle kočka sibiřská, jež má dlouhé chlupy a to především proto, že pochází z Ruska a Ukrajiny, kde byla chována ve velmi nepříznivých podmínkách a tak jsou tyto kočky hodně zvyklé na zimu a chlad. Původně byla zkřížena s kočkou domácí. Sibiřské kočky jsou mírumilovné, rádi se mazlí a chovají a jsou samozřejmě jako všechny kočky, všemi mastmi mazané. Jejich srst je ale náročná na údržbu a vyžaduje každodenní péči a vyčesávání, doma pak je nutné neustále vysávat a uklízet, protože díky dlouhé srsti jsou pak ch lupy sibiřské kočky téměř všude.

Jak vypadají

Kromě již zmiňovaných dlouhých chlupů a velmi bohatého osrstění, váží sibiřské kočky okolo 4 – 6 kilogramů, kocouři jsou pak robustnější postavy a mohou mít až 10 kilogramů. Mají zaoblené a svalnaté tělo, což je také dáno tím, v jakých podmínkách, byly kočky chovány. Sibiřské kočky mají středně velké uši a výraznou hlavu. Čumáček je zaoblený a kulatý. Sibiřské kočky mají ve většině případů zelené oči. Stejně tak jako hlava a tělo jsou u sibiřské kočky mohutné, tak i nohy a tlapky jsou velmi mohutné, to proto, aby váhu kočky dobře unesli. Jejich ocas je bohatý a silně osrstěný. V létě mají méně chlupů, v zimě pak jejich srst výrazně huňatí.

Vyvarujte se koupání sibiřské kočky, protože to by její srsti mohlo jedině uškodit. Kočky všeobecně se sami čistí a tak není třeba nějakého dalšího koupání. Jejich srst by se mohla zacuchat a bylo by těžké ji pak rozčesat. Řešit by se to muselo ostříháním. Nejčastější zbarvení sibiřské kočky je tygrovaná, mourovatá a mramorová. Do stravy této kočky by se měla zahrnout především strava s přídavkem mořských řas a čas od času přidat i biotin. Sibiřskou kočku můžete chovat jak v rodinném domě, tak i v panelovém domě.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *