Jak se zbavit blech

Blechy jsou malá zvířátka, která jen velmi těžko spatříme okem. Umí nám ovšem pěkně znepříjemnit život. S blechami se většinou shledáme při chovu domácích mazlíčků. Stačí, abychom vzali našeho pejska či kočičku, na procházku do přírody a domů můžeme dorazit s nepříjemným dárečkem.

Z biologického hlediska patří blechy mezi hmyz. Jedná se o bezobratlé živočichy, kteří mají tělo rozdělené do tří částí. Blechy mají rovněž i tři páry nohou. Tvar blešího těla a především silné končetiny umožňují blechám čilý pohyb v srsti. Blechy jsou parazitem napadajícím především teplokrevné živočichy.

Teplokrevní živočichové jsou pro blechy hostitelským tělem. Blechy jsou z hlediska své obživy naprosto závislé na hostitelově těle či srsti. Živí se především krví hostitele. Jejich nároky na kvalitu krve jsou minimální. Zároveň je blecha i přenašečem různých nemocí např: mor.

Ve svém vývoji blecha prodělává dokonalou přeměnu. Blechy se vyvíjí postupně z nakladených vajíček, přes kuklu až po dospělého jedince. Páření a následné kladení vajíček u blech stimuluje napití se hostitelovy krve. Bleší vajíčka nejsou lepivá a volně vypadávají z hostitelovy srsti a kontaminují tak okolí. Bleší samička je vždy větší než sameček.

Jak se zbavit blech? Tato otázka trápí především chovatele psů a koček. Boj a zbavení blech není jednoduchý, ale dá se vyhrát. Dnes pomáhají chovatelům v boji proti blechám i různé přípravky. Důležitá je však pravidelná kontrola srsti.

Jak se zbavit blech – základní kroky

1. Zjistit zda je zvíře zablešené

Jednoduchý krok. Pejskovi či kočičce pravidelně prohlížíme srst. Srst prohlížíme vyčesáváním proti srsti zvířete. Většinou narazíme na živé blechy, které se rychle pohybují v srsti. Nejvíce blech se usazuje na zádech a v místech, kde se zvířátka nemohou pořádně podrbat ani si blechy vykousat. Jakmile najdeme živou blechu, máme důkaz toho, že je zvířátko zablešené.

2. Rychle zlikvidovat živé parazity a jejich vývojová stádia

Pro zlikvidování postačí koupel, zásyp či postřik přípravkem určeným na blechy. Tento přípravek by měl mít každý chovatel doma.

3. Kontaktovat veterináře

Blechy přenášejí v sobě parazita tasemnice. Nebezpečí tak hrozí při zablešení zejména psům. Tasemnice následně způsobuje psům zdravotní problémy. Při zjištění blech je vhodné domluvit se s veterinářem na odčervení pejska a zabránění šíření tasemnice.

4. Likvidace blech z prostředí, ve kterém pes či kočka žije

Pelíšek, boudu a místa kde náš domácí mazlíček žije, vydezinfikujeme. Dezinfekci tak zabráníme dalšímu zablešení a zničíme i zbytek parazitů.

5. Prevence

Proti blechám je vhodné chránit domácího mazlíčka. Výbornou prevencí jsou obojky proti blechám. Seženete je ve všech chovatelských potřebách.

Jak se zbavit blech – zlatá pravidla

  • neexistuje nejlepší preparát na odblešení, ale pozor na nekvalitní výrobky,
  • poradit se s veterinárním lékařem se v boji s blechami vždy vyplatí,
  • zásadně kupovat značkové výrobky proti blechám,
  • správně použít značkové výrobky (návod je uveden na obalu),
  • respektovat doporučení výrobce po jak dlouhé době výrobek vyměnit či znovu aplikovat.
Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *