Vylíhněte si kuřátka

Co byli dříve slepice nebo vejce? Tento velmi oblíbený hlavolam je téměř nevyřešitelný, ale pokud si chcete sami doma vychovat slepici, tak musíte mít vajíčko. Samozřejmě, že k tomu, abyste dostali vajíčko, potřebujete slepici a také kohouta a pokud nemáte ještě nic, tak si můžete pořídit domácí líheň.

Jak vpadá domácí líheň?

Existuje hned několik variant domácích líhní, kde si můžete sami doma vylíhnout kuřátka. Úplně nejlepší možností, zejména pokud nemáte příliš mnoho zkušeností, koupit si automatickou líheň, což znamená, že sama bude vajíčka točit a kontrolovat teplotu i vlhkost. Každopádně si můžete vybrat i velikost líhně, velikost se odvíjí od toho, kolik vajíček budete chtít dovnitř dát. Samozřejmě, že čím více vajíček dovnitř dáte, tím více kuřátek budete mít.

V průběhu líhnutí

V případě, že zvolíte automatickou líheň, pak nebudete mít žádné velké starosti, jen musíte myslet na to, kolik dnů máte mít kuřátka v líhni nechat, protože líheň ukazuje pouze počet dní, jak dlouho máte líheň zapnutou a neupozorní vás na to, že už by mohla jít první kuřátka na svět, ale jinak si líheň vše kontroluje sama, jen v případě, že vám začne pískat, pak to znamená, že je potřeba dolít vodu, aby měla kuřátka dobrou vlhkost pro klubání

První zobáček

Když už konečně budete mít za sebou dvacet jedna dní, tak by se měla začít kuřátka líhnout. Nečekejte, že se vylíhnou všechny a najednou. Většinou přichází to první kuřátko a po něm je dlouhá doba klidu a pak se najednou vyklube hned několik dalších. Nikdy se nevylíhnou všechna vajíčka, některá kuřátka mohou umřít uvnitř, protože jsou třeba příliš slabá na to, aby se dostaly ven ze skořápky, a taky mezi vajíčky mohou být taková, která nebyla ani oplozená, bývá pravidlem, že se úspěšnost líhnutí udává kolem sedmdesáti procent, ale samozřejmě to není podmínkou.

Hurá na světě

Každý, kdo si doma vylíhne kuřátka je z toho prvního drobečka úplně nadšený a je velmi zajímavé koukat, jak se líhnou ostatní a také to, jak je to nebohé stvoření slabé a jak komicky se pohybuje. Každopádně ho hned nevyndávejte, protože je slabé, potřebuje nějakou dobu zůstat uvnitř Někdo udává, že by zde kuřátko mělo být, dokud neuschne, někdo říká, že tam má být jeden den, ale vzhledem k tomu, že se rodí nepravidelně a najednou, tak je těžké sledovat, jak dlouho tam je které kuřátko, proto musíte trochu dát na instinkt.

Nový domeček

Možná přemýšlíte nad tím, kde dáte kuřátka po vylíhnutí, samozřejmě, že nemohou jít ven, proto je dobré jim připravit náhradní bydlení, než budou dostatečně velcí. Ideální je nějaká krabice, kterou vysypete pilinami, dáte jim tam vodu a nějaký šrot na jídlo a hlavně nějaké ohřívadlo, aby vám neumřely, protože i na pár týdnů po vytáhnutí z líhně potřebují velké teplo. Stačí dát jim do krabice žárovku, ale musíte opatrně, aby vám krabice či piliny neshořely. A až budou velké, tak je můžete vypustit ven.

Vychovat si doma vlastní kuřátka je radost a krásný zážitek, už jste to zkoušeli? Kupte si líheň a budete mít svá bio vajíčka.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *