Výcvik štěněte aneb jak naučit svého pejska poslouchat – 2. díl

2. Část / Povel „sedni“ a „lehni“.

V první části našeho domácího výcviku štěněte jsme se naučili, jak štěňátko navyknout na obojek či kšíry, dále pak poslušnou chůzi na vodítku u nohy a jak na to, aby náš pejsek slyšel na povel „ke mně“. V této druhé části naší domácí výuky se zaměříme na další dva neméně důležité povely základního výcviku a tím jsou bezesporu povel „sedni“ a povel „lehni“.  Jak tedy pejska naučit co nejrychleji, i těmto dovednostem?

Opět si pro jistotu zopakujeme naprostý základ výuky, který se skládá z následujícího. Psa by měl vždy cvičit jeden člověk. Aby pejsek nebyl zmatený, koho, že to má vlastně poslouchat, rozhodněte se hned na začátku, kdo bude pravidelný výcvik s vaším psem provádět. Rozhodujte se podle toho kdo má největší pravděpodobnost a předpoklady, pro výuku psa. To znamená dostatečnou autoritu, potřebný čas, vůli, trpělivost a vytrvalost. Povely by měli být zřetelné a vyslovované s patřičným důrazem. Intonace vašeho hlasu by mněla být výrazně odlišná, než při běžné komunikaci. Pejsek musí jasně rozeznat, když mu bude vydán povel. Intonace vašeho hlasu je stejně tak důležitou součástí celého výcviku, jako již zmiňovaná trpělivost či vytrvalost. Dodržíte-li tyto základy, výsledek na sebe jisto jistě nenechá dlouho čekat a vašeho psa naučíte rychlé poslušnosti. Takže jdeme na to.

♦ Povel „sedni“, aneb jak naučíme psa poslušně sedět.

 Povel „sedni“ bude k naučení pro vaše štěně patřit dost možná naprosto k nejjednodušším. Jedná se pro psa o přirozenou polohu, v které se často nachází, aniž by mu ji někdo přikazoval.  Nic, čemu by se váš mazlíček, nerad a nepřirozeně podvoloval. Moje čivava pochopila tento povel během několika málo sekund. Pokud budete vědět jak správně na to a to po přečtení tohoto článku zcela jistě vědět budete, pak je tento povel otázka pouze pár minut a následného pravidelného opakování. Jak se říká, opakování matka moudrosti. Platí u všech cviků a povelů.

Při povelu sedni, by mněl váš pejsek stát před vámi. Tedy dalo by se říci „v tváři v tvář “. Stejně jako u každého učení i zde fungují odměny a pochvala. Štěňátka, ve své podstatě fungují pouze na základě velikého chválení a odměn, které postupem času omezujeme, nebo i úplně odbouráme. Než tedy začnete cvičit, nachystejte si dostatek „pamlsků“ ať máte čím odměňovat a své štěně tak současně i motivovat.

 Psa postavte před sebe a přiklekněte k němu. Do ruky si vezměte pamlsek, o kterém víte, že váš pejsek za každou cenu bude chtít získat. U nás fungovali úžasným způsobem piškotky, rozlámané na menší kousky.  Pamlsek dejte do úrovně hlavy vašeho psa, kousek od čumáčku a tahejte jakoby směrem nahoru. Pokud provedete tento cvik správně, váš pes bude nucen, v této poloze pamlsku, si zcela přirozeně sednout, aby na pamlsek dosáhl. Až uvidíte, že se vašemu pejskovi podlamují zadní končetiny a chystá se usednout, vydejte důrazný povel „sedni“. Po uposlechnutí tohoto povelu, teprve pamlsek uvolněte. Nechte svého pejska, ať si pochutná a ještě ho vážně s láskou pochvalte jako „šikulka moje“, však nakonec víte jak na to, ne? V rozmazlování jsme géniové. Nedávejte pamlsků zbytečně hodně, stačí malý kousek a pochvala.

V žádném případě psa nenechte odměnu „slupnout“ bez řádného vykonání povelu. Pokud se povel nepovede na poprvé, pak jej můžete zopakovat a tentokrát si lehce pomoci rukou. Při vydání povelu a náznaku pokusu vašeho psa o posazení se, můžete lehce přitlačit na jeho zadeček. Opravdu pouze zlehka, jakoby jen nepatrný náznak. Když to váš pejsek nebude chtít pochopit, nenuťte jej a ke cvičení se vraťte o něco později. Třeba bude v lepším rozpoložení a půjde vám trénink tentokrát úplně sám od sebe. Je potřeba zachovat chladnou hlavu a pejska hlavně k ničemu nenutit. Trénink, by měl být pro pejska spojen s příjemnými pocity, nikoli se stresem. Myslete na to!

♦ Povel „lehni“, aneb jak naučíme psa v klidu ležet.

Při učení se povelu lehni, postupujeme velice podobně. Zde to bude chtít už ale maličko více trpělivosti než při povelu sedni. I tak se, ale nejedná o nic náročného a složitého pro výuku.

Opět by měl váš pes být před vámi. Opět přiklekněte, ať máte ke svému mazlíčkovi blíže. Vezměte pamlsek do ruky a stejně tak jako při výcviku posazení se, dejte pamlsek do úrovně hlavy vašeho psa.  Pamlsek stejně jako v předchozím případě, držte kousek od čumáčku a tahejte jakoby směrem nahoru. Ano, psa tak donutíte sednout. V tomto případě, ale není posed to, co požadujeme a tak pokračujeme dále.

Teď, nám pes krásně sedí a kouká na pamlsek směrem nahoru. Pokud váš pes neztratí svoji koncentraci, i zde jej můžete odměnit a pak pokračovat dále. Každý pejsek je jiný, takže tohle rozhodnutí opravdu záleží pouze na vašem zvážení. Pokud jste dobrým a pozorným pánem jistě svého pejska dobře znáte a tuhle situaci dokážete nejlépe vyhodnotit vy. Potom pomaličku začněte pamlsek stahovat dolů k zemi. Pejsek bude svým čenichem, tento váš pohyb kopírovat. Ve většině případů sklání pouze hlavu nikoli celé tělo. Pamlsek v žádném případě neuvolňujte a držte v dostatečné vzdálenosti od psa! Abyste donutili psa položit na zem celé tělo, tahejte jakoby pamlsek po zemi směrem k sobě, tedy dále od psa. Bude mít potřebu se za pamlskem natahovat a začne své tělo pokládat. I zde si můžete zlehka pomoci rukou. Pouze lehký náznak, žádné násilí. Pamatujte na již zmiňované výše. Váš pes musí mít učení povelů spojené s příjemnými pocity, aby se rád učil. Nevyvíjejte tedy na psa zbytečný a nepřiměřený nátlak. Jak bude váš pes pomaličku své tělo pokládat, v tento moment opět vyslovte zřetelný povel „lehni“. Až bude váš pes ležet, uvolněte pochoutku a opět hodně chvalte.

Celý princip výuky vašeho psa, je ve své podstatě naprosto jednoduchý a lehce pochopitelný pro vás oba.

 Podívejte se na tuto skutečnost pohledem svého psa. Váš pes vidí pamlsek, který chce. Naprosto odevzdaně kopíruje řeč vašeho těla, vaše posunky, které ho přivedou k vysněnému cíli. Uvolnění pochoutky, vykonání požadovaného povelu a navíc vaší pozornosti v podobě pochvaly či mazlení se.

Jak je tomu z vašeho pohledu? Neustále svého pejska, tak říkajíc taháte za nějakou tou „dobrůtkou“ až dosáhnete svého, to je uposlechnutí povelu.

Co říkáte? Lehce pochopitelné a vůbec nic náročného to není. Stačí vám troška trpělivosti, vytrvalosti a pravidelného tréninku. Když váš pejsek bude tyto povely již ovládat, stejně neustále trénujte, opakujte a odměňujte. Až postupem času začněte odměny ubírat, nebo zcela odbourávat.

A co vám popřát závěrem? Snad jen. Užijte si společně spoustu krásných chvil při společném cvičení a těšte se z dosažených výsledků. Začínáte sice úplnými základy, ale v žádném případě tady nemusí vaše výuka končit. Možná by někteří z vás ani nevěřili, co všechno se domácí mazlíčci s naší pomocí mohou naučit. A takhle to vlastně vždycky začíná.

autorem článku je Michelle Kraus

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *