Výcvik štěněte aneb jak naučit svého pejska poslouchat

  1. Část / Chůze u nohy na vodítku a povel „ke mně“.

Chcete naučit svého pejska poslouchat? V tomto článku se dozvíte, jak na to. Uvedeme si zde pár praktických rad, které jsou nutné k výchově vašeho domácího mazlíčka znát.

Pokud nemáte v úmyslu svého psa opravdu profesionálně trénovat, navštěvovat „cvičáky“, nejrůznější školy a školky určené k výcviku psa, prostě jednoduše řečeno touto činností se zabývat naplno, pak si v podstatě naprosto vystačíte se základními povely. Základní povely by měl ovládat úplně každý pejsek, bez rozdílu o jaké plemeno psa se jedná. I ti nejmenší, které máme potřebu pouze rozmazlovat, musí umět poslouchat svého pána. Základní poslušnost je nezbytnou součástí a nutností pro harmonické soužití člověka se psem. Co by tedy měl každý pejsek ovládat?

Váš pes by měl naprosto jistě umět přijít k vám na zavolání, tedy povel „ke mně“. Další z povelů, který by měl váš domácí mazlíček ovládat, je povel „zůstaň“.  Určitě také dále oceníte, pokud váš pes bude ovládat povel „sedni“ a „lehni“. V neposlední řadě by měl váš pejsek umět chodit poslušně vedle nohy na vodítku, to je takový, řekla bych opravdový základ. Není nic horšího, než když se vám pes neukázněně plete pod nohy, motá do vodítka, neposlouchá vás a vy potom zcela bezradně nevíte co si počít. Pejsek vaši nejistotu rychle vycítí a dělá si, co chce. Venčení pak není opravdu žádná legrace, tedy v každém případě ne pro vás. Ptáte se, jak naučit svého psa poslouchat? Jdeme na to.

Úplný základ pro začátek. Psa by měl cvičit vždy stejný člověk. Povel musí být vysloven důrazně a srozumitelně. Intonace vašeho hlasu by mněla být výrazně odlišná, než při běžné komunikaci.

Zvykání si na obojek či kšíry.

 Jako nejdůležitější, je naučit svého psa poslušné chůzi na vodítku u nohy. Jak již bylo zmíněno výše, jedná se o opravdový základ, bez kterého se vážně neobejdete. Jak tedy psa správně řídit, učit a zvykat si na skutečnost, že je veden?

Už od malého štěňátka, bychom měli pejska zvykat na obojek, nebo kšíry. Je potřeba, aby si pejsek navyknul na skutečnost, že na sobě něco má. Stejně jako u lidí, tak i u psů, všichni přece přicházíme na svět „nazí“. Pro vašeho psa tedy tento pocit bude naprosto nový a bude potřeba jej přijmout. Nasaďte kšíry nebo obojek a nechte vašeho psa doma, ať si tento nový pocit osvojí a sám přijde na to, že se mu nic nestane. Možná se bude váš pejsek trošku vztekat, škrábat a bude chtít „tuto věc“ ze sebe sundat. Naprosto normální reakce. Nejlépe, když si budete se svým psem hrát, mazlit ho, prostě se snažte něčím zabavit. Rychle se pak zklidní a nějaký obojek velmi lehce přestane vnímat. Po nějaké době obojek, nebo kšíry sundejte.

 Je dobré tohle zvykání spojit s něčím příjemným, jako je třeba nějaký ten pamlsek, již zmiňovaná hra, odměna a hlavně, za všechno vašeho psa nezapomeňte chválit. Při výcviku, byste měli především hodně chválit, nežli kárat. Myslete na to! Štěňata jsou velice vnímavá a velmi rychle a ráda se učí. Pokud ještě přijde nějaká ta „dobrůtka“ v kombinaci s vaší pochvalou, bude učení, pouze krátkodobá záležitost.

Chůze na vodítku u nohy.

Teď, když je váš pejsek přivyknutý na obojek či kšíry, můžete zapojit vodítko. Pro začátek je lepší zvolit vodítko krátké, než samonavíjecí. Před tím, než půjdete poprvé ven, zkuste si pejska na krátkou dobu připnout doma a uvidíte, jak tuhle skutečnost přijme sám od sebe, bez nějakého vašeho povzbuzování. Většinou je to všude stejné. Váš pes si bude opět zkoušet s vodítkem hrát, kousat jej a vzpírat se. Jak tedy i zde správně postupovat? Zase fungují dobroty a veliké chválení.

Při učení chůze na vodítku by měl být pes po vaší levé straně. Připněte ho a dopřejte mu trošku prostoru. Vodítko držte v pravé ruce a pomocí levé ruky si upravujte potřebou délku. Až se pejsek lehce zklidní, stáhněte vodítko úplně na krátko vedle nohy, pejska pochvalte a odměňte pamlskem. Po pochvale vodítko opět povolte. Váš pes bude mít možná tendenci utíkat pryč a za vodítko tahat. V tento okamžik opět stáhněte vodítko k noze na krátko a vyslovte povel, já například říkám „pomalu“. Povel by měl být pokaždé stejný a výrazný. Zvolte si tedy povel, který vám bude příjemný a přirozený. Když pes poslechne, opět následuje pochvala a pamlsek. Pokud vašeho psa budete hodně chválit, hladit a odměňovat, bude s vámi velice rád spolupracovat. Ale pozor! Stejně jako malé děti, tak i štěňátka, rychle ztrácí svoji pozornost. Proto cvičte, trénujte povel, pouze krátkou dobu a po nějaké době se k němu vraťte. Myslete na to, že nic se nemá přehánět. Tedy krátce, ale častěji.

Venku při procházce si pak počínáte stejně. Když budete chodit pejska venčit, neustále musíte mít nějaký ten pamlsek sebou a za vše co je správně vykonáno, odměňovat a chválit. Tedy v krátkosti shrnuto. Vodítko do pravé ruky, levou rukou korigovat délku, pes po levé straně vedle nohy a po každém pokusu k odběhnutí, lehce vodítko přitáhnout a spojit s povelem „pomalu“, opět povolit. Pejska vždy pohladit a odměnit.

Povel „ke mně“.

Stejně tak důležité, jako poslušná chůze vedle nohy, je také umět vašemu psímu kamarádovi dát volnost. Tedy z vaší strany důvěru a s tím máme spojený další povel „ke mně“, který samozřejmě využijete daleko častěji a při více příležitostech. Je-li váš pes již naučen chůzi na vodítku, začněte pomaličku trénovat volnost venku. I tady fungují hlavně odměny a pochvaly, kterými nešetřete.

Poprvé psa odepněte někde na méně rušném, klidném a bezpečném místě, kde vám nemůže utéct. Vhodný je například výběh nebo zahrada. Nejlépe, když pejska od malička zvykáte na nějaké domácí hry s vámi, kdy pro společné hry používáte nejrůznější hračky (balónky, písklavé hračky). Věnujete-li vašemu pejskovi dostatek pozornosti doma, daleko lépe se vám bude cvičit také venku. Hračku si vezměte pro trénink tohoto povelu určitě sebou. Pejska odepněte a mějte ho na dohled. Pakliže, máte oblíbenou hračku sebou, můžete jí házet a zkoušet třeba aportovat. Pro vašeho psa tento způsob vzájemné komunikace bude fajn vyžití a zároveň obrovským způsobem posilujete vaše vzájemné pouto. Někteří pejskové jsou opravdový talentové a začnou vám aportovat naprosto lehce. Nechejte pejska běhat, vydovádět se, ale neustále buďte ve střehu. Po volnosti následuje přivolání. Tedy důrazný povel „ke mně“. Měli byste stát na místě, naprosto klidně a výrazným, pevným hlasem vyslovit tento povel. Pro povel „ke mně“ si můžete pomocí hračky získat rychleji pozornost a pro psa vše bude daleko zajímavější, jako když se například plácáte do nohy a zběsile křičíte. Pes musí poslechnout! Neposlechne-li, v žádném případě ho nehoňte, nesnažte se chytat. Váš pes by to považoval za hru a vše by bylo ztracené. Trvejte na svém. Pevný postoj, silný a jasný hlas s výrazným povelem „ke mně“. Pes potřebuje cítit autoritu, velení, sílu ve vás a jisto jistě přijde. Nakonec nemá vám kam utéct, ne? Po té následuje opět pochvala a odměna. Několikrát zopakujte, ale ne příliš, tak jak už jsem zmiňovala výše. Veškeré cvičení povelů je pouze o vaší vytrvalosti a celkovém přístupu, který zvolíte. 

Tedy co je nejdůležitější? Vaše laskavost, vytrvalost a v neposlední řadě důslednost. Chviličku času to chtít bude, ale výsledek v podobě poslušného psa, stojí rozhodně za to. Tak ať se daří!

autorem článku je Michelle Kraus

4/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *