Míčky, které budou vaši psi milovat

Aportování patří do řady oblíbených her, které mezi majitelem a jeho psem utužují vzájemný vztah. Naučit psa aportovat však není jednoduché. Jak tedy postupovat?

Nácvik

S trénováním aportu je třeba začít už od štěněte. V prvé řadě je potřeba upoutat jeho pozornost, aby bylo ochotné vzít si předmět do tlamy. Poté se s ním přetahujeme. Je dobré, pokud necháme několikrát psa vyhrát. On posléze zjistí, že je lepší hrát si s námi, protože je to větší zábava. Následně začínáme s nácvikem „Pusť“. Vezmeme pejskovi míček a hodíme mu ho do vzdálenosti cca 2 metrů. Při této činnosti vyslovíme „Aport“. Jakmile pes míček přinese, hrajeme si s ním do té doby, dokud ho nepustí. Zopakujeme povel „Pusť“. Samozřejmě nezapomínáme pejska maximálně chválit. Brzy pochopí, o co nám jde.

Když pes neposlouchá

S aportováním by se mělo začínat v místnosti nebo uzavřeném prostoru, aby nehrozilo, že nám pejsek uteče. Pokud štěně nechápe, že má míček donést a utíká s ním pryč, je vhodné nacvičovat aport na vodítku. Při neuposlechnutí jemně zataháme za vodítko a pes se rozeběhne směrem k nám. Uvidíte, že štěně si rychle tento povel zafixuje a můžeme dál postupovat bez vodítka. Až bude mít pes povel aport perfektně natrénovaný, budete si moct dovolit trénovat i na otevřeném prostranství.

Míčky vhodné pro aportování

K aportování jsou vhodné předměty, které pes snadno uchopí do tlamy. Jsou to například gumové míčky s pevně připevněným provázkem, létající talíře či textilní uzly. U psů jsou však nejvíce oblíbené speciálně upravené tenisové míčky. Tyto míče pro psy z trvanlivé plsti představují pro vaše mazlíčky celoroční zábavu. Navíc si k nim můžete pořídit vrhač míčků, který vám usnadní házení aportů. Pokud si váš pes aportování oblíbí, jistě se vám bude tato praktická pomůcka hodit.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *