Jak začít s akvaristikou?

Jak začít s akvaristikou?

Mít doma rybičky je snem mnoha dětí, ale nejen jich. I někteří dospělí si chtějí pořídit tato zdánlivě nenáročná stvoření do svého bytu. Chov rybiček ale není tak jednoduchý jak se může stát, alespoň co se týče vybavení.

Velikost akvária se musí zvolit podle velikosti a množství rybiček. Pokud jste se rozhodli pro pár malých rybiček, bude vám pochopitelně stačit menší akvárium. Obecně se uvádí, že na jeden cm velikosti ryby je potřeba jeden litr vody.

Nemusíte ale přesnou matematikou přepočítávat délku vašich rybiček. Když pořídíte o něco větší akvárium, bude to spíš k dobru. Akvárium by mělo mít své místo někde v klidu a hlavně ne tam, kde na něj skrz okno nemohou dopadat přímé sluneční paprsky. Ty způsobují fotosyntézu a v akváriu tak mohou růst nežádoucí řasy.

Nové akvárium se musí nejprve vyčistit, než do něj dáte rybičky. Nepoužívejte však žádné saponáty, stačí teplá voda. Na dno akváriu potom nasypte nějaký substrát. Takovéto substráty najdete v každém zverimexu. Když si ho ale donesete domů, je důležité ho nejprve několikrát propláchnout.

Většinou jsou to malé kamínky, které se prodávají v různých variacích, jenomže se o sebe drolí a odpadává z nich prach. Když je budete proplachovat, voda se vám zakalí a tohle by mělo předejít zakalení v akváriu. Potom do akvária napusť trochu vody a na dno umístěte nějaké kameny, které nesmíte zapomenout vydrhnout kartáčkem a horkou vodou, a rostliny, které také můžete zakoupit ve zverimexu nebo v potřebách pro akvaristy. Nakonec opatrně dolijte zbytek vody. Pozor ale, voda nesmí být chlorovaná.

Dále nechte akvárium aspoň týden stát. Mezitím do něj můžete nainstalovat potřebná příslušenství jako je filtr, který vám bude čistit vodu, teploměr, abyste měli v akváriu správnou teplotu a potom nějaké topítko, které vám tuto teplotu bude udržovat. Nakonec přidáte nějaké osvětlení.

Když už máte v akváriu rybičky, musíte se o ně náležitě starat. Krmte je jednou denně, nebo krmení rozdělte na dvě dávky – například ráno a večer. Když je někdy zapomenete nakrmit, nic hrozného se nestane. Některé ryby požírají řasy ze dna, takže hlady neumřou. Akvárium udržujte čisté – měňte pravidelně vodu. Každých 7-10 dní by se měla vyměnit ¼ vody. Akvárium by se nikdy nemělo měnit najednou.

Také filtr se musí pravidelně čistit. Když se budete o rybičky dobře starat, můžete jim vytvořit krásné prostředí a dokonce jim i prodloužit život. Naopak, když se o ně starat nebudete, můžete o ně přijít během pár týdnů. Pokud si všimnete, že některá z vašich rybiček se chová jinak než ostatní (naklání se na stranu, plave jenom na dně, nepřijímá potravu), dejte ji okamžitě do karantény. Vytvořte jí prostor, ve kterém bude sama, a pokuste se zjistit příčinu její nemoci.

5/5 - (1 vote)

One thought on “Jak začít s akvaristikou?

  1. Zdravím, proč by voda při zakládání neměla být chlórovaná? Vždyť v tom momentě ničemu chlór nevadí (nehledě na to, že ho ve vodovodní vodě je zpravidla okolo 0,1 mg/l). Ostatně i později při výměnách vody není strašení chlórem zcela na místě. Je to spíš taková chiméra z minulosti, kdy voda ošetřovala daleko více :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *