Chov chameleona

Chov chameleona

Zatoužili jste po neobvyklém zvířátku a chameleon se vám zalíbil? Tak si ho pořiďte. Nezapomeňte mu ale přichystat vhodné prostředí, ve kterém bude žít.

Chameleon je zvířátko náročnější na chov, proto se ze začátku doporučuje sameček. Je o něco odolnější a dožívá se delšího věku. Vaše nové zvířátko má tak jako ostatní druhy své vlastní požadavky, které musíte pro úspěšný chov splnit.

Terárium by mělo být nejméně 60-ti litrové, co se obsahu týče, bez ohledu na velikost jedince. Nebo také rozměrově 50x50x100cm. Do terária je dobré umístit nějaké dřevo (větvě) nebo kámen, aby mohlo zvířátko šplhat. Dále můžete přidat rostliny, ty má chameleon také rád. Nejlepší je zeptat se ve zverimexu, které jsou nejvíce vhodné. Nesmí být jedovaté, či jinak škodlivé, protože chameleon při šplhání narušuje povrch listů a mohl by onemocnět.

Terárium je dobré umístit někam nad povrchy, kde bude mít rozhled, bude nad osobami v místnosti a pak se bude cítit více v bezpečí. K takovémuto teráriu nezbytně patří osvětlení, které zároveň vytápí terárium. Pozor, aby světlo nebylo moc blízko nejbližší větvi, na kterou může chameleon vyšplhat.

Chameleon v přírodě přijímá vodu ve formě kapek, které ulpí na listech. Listy rostlin v teráriu je dobré rosit – buď manuálně, nebo si můžete pořídit rosiče. Chameleon se napije i z misky, ale hodně mělké. Kropení je ovšem mnohem lepší. Dospělci pijí dvakrát až třikrát týdně, mláďata denně. Používejte odstátou vodu.

Chameleonovu dopřávejte bohatou stravu. Můžete ho krmit cvrčky, červy, mouchami, kobylkami, pavouky a dalším hmyzem. Nepohrdne ani ovocem, ale tím ho krmte jenom doplňkově.

Chameleon je zvířátko málo společenské, ale můžete ho naučit vlézt vám na ruku. Od malička ho učte kontaktu s vámi. Nejspíš nebude chtít, tak je dobré ho nalákat třeba na potravu, časem vám možná na ruku vleze i sám.

4.3/5 - (3 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *