Jak krmit psa s chronickými střevními obtížemi

Jak krmit psa s chronickými střevními obtížemi

Majitelé psů často řeší otázku, které krmivo bude pro jejich miláčka nejvhodnější, ne každému pejskovi totiž vyhovuje to samé.

Autor obrázku: Taro the Shiba Inu

Při volbě stravy je nutné zvážit několik aspektůvelikost plemene, věk psa, způsob jeho života a také zdravotní stav. Na krmivu se nevyplácí šetřit, jelikož jeho složení ovlivňuje kvalitu a také délku života vašeho čtyřnohého kamaráda.

V případě mého psa se mi nejvíce osvědčilo podávání suchého granulovaného krmiva. A to hned z několika důvodů. V mladém věku trpěl častými střevními infekcemi doprovázenými krvavými průjmy a zvracením, obvykle velmi vysilujícími. Po poradě s veterinářem byla jako příčina obtíží stanovena nižší imunita trávicího traktu, který se nevyrovnal s přítomností u jiných psů běžných bakterií, které se do těla dostanou během venčení a kontaktu s psími exkrementy. Situace bývala nejhorší vždy na jaře a na podzim ve vlhkém počasí.

Léčba obvykle probíhala pomocí antibiotik a také byla doprovázena jedno až dvoudenní hladovkou s podáváním slabého černého čaje, posléze se přecházelo na rýžový odvar, rýži a cca po týdnu na normální stravu. Nutno podotknout, že udržet mého psa v dostatečné vzdálenosti od voňavých pokrmů byl velký problém, jakmile mu trochu otrnulo, snědl by všechno, na co přišel. Velmi mu chutnaly i masové konzervy ale třeba i vařené kuřecí maso, které jsem pokládala za dietní.

Autor obrázku: Chris Gladis

Problémy se však stále častěji objevovaly nejen po procházkách ve vlhku a v době, kdy je riziko infekce zvýšené, ale hlavně po jídlech, která obsahovala tepelně upravené maso. Nezbývalo, než se přeorientovat výhradně na stravu suchou. Jako mávnutím kouzelného proutku obtíže zmizely. Pro infekcemi stále zatěžovaný trávicí trakt byly granule zřejmě nejšetrnějším řešením.

Zpočátku jsem podávala granule s kuřecím masem pro malá plemena a aktivní psy, ale po několika letech konzumace se projevily kožní problémy – suché lupy, které dle závěru veterináře mohly být způsobeny právě složením dosud užívaných granulí. Přešli jsme tedy na granulované jehněčí s rýží a troufám si tvrdit, že tato volba již byla skutečně správná a okamžitě se projevila na kvalitě srsti.

Dnes je mému psovi 12 let a kupujeme granule určené pro seniory malého vzrůstu. Pokud  v nestřeženém okamžiku nesní můj mazlíček něco zakázaného, problémy jsou ty tam. Je ale třeba podotknout, že tato rovnováha je velmi křehká a pokud dojde k nějakým dietním chybám, okamžitě se projeví návratem obtíží.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *