Chov agamy vousaté

Chov agamy vousaté

Stojíte ve zverimexu a zaujal vás malý ještěr s hnědavou kůží, dlouhým ocasem a „vousky“ kolem tlamičky? To je agama vousatá. A vůbec není tak malá. Dorůstá až 60cm.

Když už se rozhodnete, že si ji kupíte, protože doma máte dost místa, možná i hodně nezaplněného prostoru, měli byste vědět, jak agamě připravit bydlení, než si ji vůbec donesete domů.

Agama potřebuje prostorné terárium, protože jak už bylo zmíněno, dorůstá až 60cm. Mělo by mít aspoň 100x50x50cm. Navíc se jí tam musí líbit, pokus chcete, aby se dožila dlouhého věku. Agama se průměrně dožívá 5-10let.

Jako substrát na dno terária se používá písek, který by se měl napřed promýt, aby v něm nezůstaly nečistoty a prach. Dále do terária umístěte kameny, kořeny či kůru -můžete oboje – a nakonec silné větve.  Přidat se můžou i rostliny – živé nebo umělé.

V teráriu by se měla udržovat teplota kolem 30°C přes den a v noci kolem 22°C. Toho se dá dosáhnout UV lampou nebo i topnými kameny.

Zhruba v první polovině ledna, se agama nechává zimovat. Zimovat se nechávají pouze dospělá a zdravá zvířata. Než se ale agama odebere ke spánku, měla by být vyprázdněná, aby nemohlo dojít k potížím během odpočinku. Ne každá agama však zimuje, když potřebuje odpočinek, sama si o něj ,řekne‘.

Krmením pro agamu je většinou hmyz. Obvykle se krmí cvrčky, sarančaty, moučnými červy nebo šváby. Agama nepohrne ani zeleninou a ovocem. Pozor ale na krmení mladých jedinců. Agama potravu moc nekouše, takže je dobré jim podávat menší kousky.

Dospělci toho ale sní hodně a to i 30 cvrčků týdně, takže je dobré si krmení rozplánovat na časové úseky a krmit agamu několikrát denně. Vodu přijímá agama buď z misky, čerstvého ovoce nebo z naroseného skla, či rostlin. Terárium stačí rosit jednou denně, u každé agamy časem poznáte, kdy jí to vyhovuje nejvíce. Někteří jedinci mají rádi rosení večer, jiní ráno. To časem sami poznáte.

Potřeba je dodávat i minerály a vitamíny, které může přijímat ze sépiové kosti, minerálními kameny atd.

Pohlaví u agam se dá určitě poněkud s obtíží. Existují různé způsoby a jedním z nich je ten, že samička má ze spodu ocasu jeden hrbolek, kdežto samec dva.

3.5/5 - (2 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *