Jak chovat leguána zeleného

Jak chovat leguána zeleného

Toužíte po neobvyklém zvířátku a leguán vás uchvátil? Tak si ho prostě pořiďte! Stačí jenom vědět, co potřebuje, aby se mu u vás líbilo a nic mu nechybělo. Nezapomeňte ale, že leguán je zvířátko větších rozměrů a potřebuje proto hodně místa.

Při pořizování terária nezapomeňte na velikost leguána. Tohle zvířátko dorůstá 100-200cm. Je tedy poměrně velké a potřebuje hodně prostoru. Leguán se navíc může dožít až 15let.

Přirozené prostředí pro leguána jsou deštné pralesy, rád šplhá po stromech, proto mu nezapomeňte do terária dát nějaké větve. Měly by být v průměru jeho těla. Nejvhodnější jsou větve s výstupky na kůře, protože po těch se leguánovi lépe šplhá.

Na dno terária se obvykle dává rašelina s pískem, ale pozor na to, aby ji mladí leguáni nekonzumovali, někteří to dělají. Použít můžete i samotnou kůru, která dobře drží vlhkost. Je dobré ji i kropit. Terárium celkově se kropí 2x denně. Není dobré dávatdo terária živé rostliny, protože je velmi rychle spořádají. Lepší jsou proto umělé rostliny.

Jak už bylo zmíněno, leguáni jsou zvyklí žít v tropických deštných pralesech, kde je neustále vlhko a dostatek vody, proto jim nemusíte pořizovat jenom misku na vodu, ale rovnou můžete vytvořit bazének, ve kterém se budou moci koupat, mají to rádi. Nezapomeňte na nějaký výstup z vody a taky na větší kámen, na kterém se můžou vyhřívat. K vyhřívání neodmyslitelně patří zářivka, pod kterou se bude moct ohřívat.  Teplota v teráriu by měla být 25-30°C během dne a 20-22°C v noci.

Mláďata leguána se krmí rostlinnou, ale i živočišnou stravou, jako je hmyz, žížaly, atd. Dospělí leguáni jsou převážně býložraví. Krmí se ovocem i zeleninou, lučními rostlinami, nepohrdnou ani rýží, do které můžete přidat nakrájené ovoce. Důležité je dodávání vitamínů, aby bylo zvířátko zdravé a mělo pevné kosti. Vápník můžete podávat buďto jako drcené skořápky, nebo sépiové kosti.

Leguán se pravidelně svléká, proto je nezbytné zbytky staré kůže odstraňovat. Jestliže máte v teráriu málo vlhkosti – která by za normálních okolností měla být kolem 75% – stará kůže může leguánovi zůstat na nohách. Abyste pokožku odstranili, musí se napřed namočit, takže mu buď ponořte nožky do teplé vody, nebo ho nechte chodit po nějaké mokré podložce. Teprve potom kůži odstraňte.

Stříhání drápků je další nutností, kterou musíte provádět. Pozor ale, abyste nezastřihli moc hluboko, to by mohlo zvíře bolet. Poprvé je lepší, když to provádí veterinář, ale pokud si na to netroufnete ani později, veterinář by vám měl vždy pomoci.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *