Domácí mazlíček – důležitý výchovný prostředek

Domácí mazlíček – důležitý výchovný prostředek

Možná to znáte. Vaše ratolest vyroste z plínek, má spoustu otázek „a ploč?“ a řítí se do věku, kdy touží po zvířátku. Myslím, že každý rodič toto zná i z vlastního osobního prožitku. Obdobím, kdy bychom dali cokoliv za koťátko, štěňátko, kuřátko, si jistě prošel každý. A jistě šťastnější ten, jehož přání bylo vyslyšeno.

Autor obrázku: Andrea Arden

Pojďme se nyní společně zamyslet nad touto otázkou důkladněji. Rodič si svůj zákaz před dítětem většinou obhajuje strachem z bakterií, nesčetných onemocnění, nepořádku a velké odpovědnosti. Naopak!

Pojďme si zde nastínit pár základních argumentů, proč si pořídit zvířecího kamaráda.

Je prokázáno, že dítě vyrůstající v domácnosti se zvířaty a přirozeně se vyskytující mikroflórou, má mnohem silněji vyvinut imunitní systém. To, že pouze sterilně uklizená domácnost je pro dítě bezpečná, je mýtus. Dětský organizmus se totiž v průběhu svého vývinu má možnost setkat s řadou bakterií, které jeho život neohrozí a pomohou mu získat přirozenou obranyschopnost.

Nevšimli jste si, jak se v posledních letech zvýšil výskyt alergií u dětí? Na tom má samozřejmě velký podíl i prostředí, které napomáhá vzniku dermatitid a astmatu. Nicméně pokud dítě vyrůstá a setkává se se „zdravou špínou“, můžeme vzniku některých alergií předejít.

Druhým argumentem, který je velmi opomíjen, je setkání dítěte s přirozeným životním cyklem.  Pokud mu domů pořídíte dejme tomu malého křečíka džungarského, povedete ho k zodpovědnosti za živého tvora.

Autor obrázku: kevin ryder

Takový křečík není náročný na péči a nechá se velmi snadno ochočit. Zpravidla se dožívá 2 let a vaše dítě tak bude mít možnost vidět, jak takový tvor vyrůstá, žije a umírá. Možná si pomyslíte, že je to kruté děti seznamovat se smrtí. Naopak! Je to opravdu důležité. Dítě bude u celého jeho života a nakonec bude seznámeno se smrtí tím nejpřirozenějším způsobem.

Opravdu by stálo za to zamyslet se nad tím. Nemůže naše přehnaná péče a starost způsobit dětem do dospělého života mnohem více problémů? Nebudou se se smrtí vyrovnávat mnohem hůře, když před ní byly celé dětství ochraňovány? I když to bude poprvé bolet, děti uvidí, že i odchod je přirozenou součástí života a to je podle mého názoru velmi důležitým výchovným aspektem.

Ale takhle rozhodně neskončíme.

Není tím nejlepším argumentem pro pořízení domácího mazlíčka čirá dětská radost a štěstí? Jen si vzpomeňte, jaké to bylo, když se vám splnilo vaše nejvroucnější přání. Anebo jaký pocit ve vás zanechalo to, že se vám nesplnilo… Přeji vám krásné chvíle plné radosti, pohody, lásky a vzájemného porozumění s novým členem vaší domácnosti.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *