Jak chovat křečíka džungarského (první část)

Jak chovat křečíka džungarského (první část)

Autor obrázku: Dan Derrett

Křečík džungarský patří z rodu křečíků asi k těm nejčastěji chovaným zvířecím obyvatelům dětských pokojíků. Velkou výhodou je jeho nenáročnost a také velmi nízká pořizovací cena. Přitom je to zvířátko skutečně zajímavé a zábava s ním bude veliká. Na rozdíl od křečka zlatého není výhradně nočním tvorem, takže Vám celý den neprospí zahrabaný v hoblinách.

Jako podestýlku můžete použít buď již zmiňované klasické hobliny, nebo také jemný písek, který mu bude připomínat jeho původní prostředí –  sibiřské či mongolské stepi. Z tohoto důvodu má také osrstěná chodidla na tlapkách, tato zvláštnost je ochranou proti rozpálenému písku či mrazu. Ve volné přírodě neuléhá k zimnímu spánku, tudíž je zvyklý vyrovnat se s velkými teplotními rozdíly. A tak zvládne i venkovní chov v zimních měsících.

Díky tomu se dočkáte i dalšího milého překvapení, až mu ráno půjdete dávat krmení, budete si možná myslet, že Vám jde z teplého hnízdečka naproti malinký lední medvídek, nenechte se zmást, je to váš kamarád křečík džungarský, ovšem s bílou zimní srstí, která slouží jako dokonalé mimikry ve sněhu. Jen černý proužek na zádech mu zůstane.

Autor obrázku: Jannes Pockele

Tento milý společník patří mezi všežravce, tudíž by měla mít podíl na jeho stravě i složka živočišná. Můžete mu podat vařené vejce, trochu sušeného mléka, méně slaný sýr či dokonce červy a vařené maso. Samozřejmě základem stravy bude speciální krmná směs pro křečíky a drobné hlodavce, která obsahuje především směs zrn. Nepohrdne ani ovocem, např. jablkem a čerstvou zeleninou (mrkev). Pro broušení hlodáků je dobré dávat tvrdý chléb.

Křečík má rád své teplé místečko, kam se může zahrabat a v klidu spát, k tomu poslouží třeba miniaturní dřevěný domeček, který si můžeme sami vyrobit nebo ho zakoupíme v prodejnách s potřebami pro zvířata. Velmi hezky a netradičně ale také vypadají domečky z kokosových ořechů, které vytvoříme překrojením ořechu napůl a vyřezáním obloučku sloužícího jako vchod, tvarem potom připomínají maličká iglú.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *