Mláďata osmáku a rozmnožování

Mláďata osmáku a rozmnožování

Chováte-li páreček osmáku, určitě očekávejte, že budou mít mláďátka. Mívají jich tak 2-8.

Mláďata osmáků jsou porostlé srstí a vidí, když se narodí. Osmáky by jste měli odstavit asi po šesti týdnech, pokud si je všechny neplánujete nechat. Měli by jste co nejdříve najít nového majitele. V mládí si je nový majitel lépe ochočí.

Průběh porodu

Dopředu poznáte, že se něco chystá, protože z chaosu, který se bude dít v terárku se najednou objeví pečlivě vybudované hnízdo, pokud je tedy z čeho.

Autor obrázku: dancing_triss

Někteří osmáci, kteří jsou pořádní ho mají vybudované pořád, ale většinou ho rozhrabou, když si schovávají jídlo. Samice má dost velké bolesti a kňučí. Při prvním porodu to může trvat dlouho.

Mláďata vybíhají z hnízda i první den po porodu.

Sameček může během porodu zůstat se samicí, jakmile se mládě ozve, samec zaujme takový zajímavý postoj, něco jako kočičí hřbet a úplně ztuhne, je moc opatrný, aby jim neublížil. Sameček v hnízdě se samicí i s mláďaty spí, zahřívá je, a kdyby mohl, tak by snad i kojil.

Samička po porodu mláďata očistí. Podestýlka bude od  krve, tak by jste ji měli vyčistit a dát samičce do terárka pár ubrousků, aby mohla vytvořit teplý pelíšek pro mláďátka.

Malí osmáci brzy začnou ochutnávat stravu rodičů, ale samička je pořád kojí, minimálně do 5 týdnů. Zhruba od 2– 3 týdnů by mladí měli dosáhnout na napáječku.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *