Strava morčat – první část

Strava morčat – první část

Rádi byste si pořídili morčátko, nevíte ale, jak a čím jej krmit? Aby nebylo hladové či naopak, aby se nepřejídalo a netrpělo později obezitou? Při chování morčat je velmi důležitá správná strava. Jak zajistit, aby bylo spokojené a zdravé, na co brát ohledy a jak správně morčátko krmit? Prozradíme, co vše je v jeho stravě důležité a na co můžete s klidem zapomenout.

Seno

Autor obrázku: David Locke

Seno je nejdůležitější součást jídelníčku morčete. Mělo by tvořit největší podíl stravy. Seno je pro morčátko zdrojem vlákniny, která je důležitá pro dobrou stolici, netrpí pak průjmem či zácpou, což jsou nejběžnější nemoci morčat.

Díky senu si obrušují zoubky, což je důležité pro to, aby jim nepřerostly. Pokud si zoubky  neobrušují, může se stát, že přerostou a morčátka pak mohou trpět bolestmi při jídle, hůře přijímají stravu a hubnou.

Voda

Další důležitou součástí stravy je voda. Morčátka musí mít stále přísun čerstvé vody. Vodu lze podávat tzv. pítkem, které lze připevnit na klec. Díky tomu, že se morčátko nedostane do přímého kontaktu s nádobou, je zaručeno to, že voda bude déle čistá. Na rozdíl od klasických misek, kam morčátka ráda vykonávají svou potřebu, je tedy pítko lepší volbou.

Vodu musíme pravidelně měnit. Nejlepší voda pro morčátka je klasická z kohoutku, nikoli převařená ani neperlivá minerálka. Minerální vody v žádném případě morčátkům nepodáváme! Minerály se mohou v těle morčete usazovat a tedy způsobit zdravotní potíže. Vodu z kohoutku můžeme nechat odstát, zajistíme tak vyprchání zbytkového chloru.

Autor obrázku: Cat Wendt

Zelenina a ovoce

Jako pamlsek můžeme morčeti dát kousek zeleniny nebo ovoce. Spíše než ovoce je vhodnější zelenina. V ovoci je příliš mnoho cukru, který v nadměrné míře může způsobit obezitu. Zelenina navíc obsahuje spoustu vody, díky tomu si morčátko doplní zásobu tekutin. Ovoce však morčátkům podat můžete. Pokud nebudete přehánět porce, lze jim dát jablíčko, hrušku, rádi mají i banány (toho však nedávejte moc, právě kvůli cukru), jahody nebo meloun, ve kterém je také hodně vody.

Ovoce i zeleninu podáváme vždy čerstvé! Povadlé, plesnivé nebo nahnilé ovoce ani zeleninu morčátku nikdy nedáváme, sami bychom je také nejedli.

Vitamín C

Stejně jako lidé, ani morčata nedokáží vytvářet ve svém organismu vitamín C, je tedy nutnost jej morčátku podávat pomocí ovoce, zeleniny nebo speciálních kapiček, které se přidávají do vody. Tyto kapičky lze zakoupit v obchodě s chovatelskými potřebami, kde vám poradí s dávkováním. Vitamín C je opravdu důležitou součástí stravy morčete, jeho nedostatek může způsobit spoustu zdravotních obtíží, jako je krvácení, vypadávání zoubků, …

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *