Potkan jako domácí mazlíček (druhá část)

Potkan jako domácí mazlíček (druhá část)

Čím je krmit?

Autor obrázku: Jason Snyder

Potkani jsou všežravci a milují rozmanité jídlo od obilí, kukuřice a jiné zeleniny až po proteiny, které můžou získat ze suchých granulí pro psy. Potkan sní téměř všechno, jakékoli domácí zbytky, nenechte je ale příliš ztloustnout. Také jim nedávejte sladké. Občasný piškot by neměl  uškodit.

Rádi mají také tvrdé jídlo jako suchý chleba, na kterém si brousí zoubky. Nedávejte jim pokud možno syrové ani jiné maso. Přece jenon jsou vyšlechtěni z divokých zvířat. Voda by měla být samozřejmostí. Pokud budete používat držák na vodu nebo misku, dbejte aby byla vždy přístupná a čistá.

Zábava  a hraní

Potkani potřebují alespoň hodinu času na hraní mimo jejich domeček. Před tím, než je pustíte do pokoje: vyhraďte jim prostor, uzavřete všechny možné únikové cesty, odstraňte všechny kabely, které by rádi rozkousali a klidně jim nabídněte nějakou bezpečnou hračku, jako třeba plastovou rourku, kam se mohou schovat.

Pracujte na tom, aby si na vás potkan zvykl. Když budete doma, noste ho ve svetru, rád se schovává do rukávu nebo za krk, když máte rolák. Potkan si na vás rychle zvykne, má rád společnost a není dobré ho mít doma samotného.

Nemoci

Autor obrázku: surprise truck

Kontrolujte potkana denně jestli nejeví nějaké známky nemoci, jako je ztráta chuti k jídlu nebo letargie. Potkani trpí na respirační problémy, ty se ale přenáší pouze mezi potkany. Na člověka jsou nepřenosné.  Někteří potkani mají ve stáří nádory, je to běžnější u samic.

Potkani jsou jinak přirozeně velice čistotní a tráví mnoho času šlechtěním se. Pokud se setkáte s něčím neobvyklým, konzultuje se svým veterinářem.

Nikdy nezvedejte potkana za ocas, mohlo by mu to ublížit. Pokud si pořizujete potkany jako domácí mazlíčky pro děti, zajistěte, že se naučí s nimi zacházet.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *