Potkan jako domácí mazlíček (první část)

Potkan jako domácí mazlíček (první část)

Autor obrázku: Angus MacAskill

Chcete si pořídit domácího mazlíčka, kterého si budete moci hladit, bude inteligentní a hravý, ale nemáte možnost pořídit si nic velkého jako kočka či pes? Pořiďte si potkana.

Potkana lze zakoupit v každém zverimexu a stojí pár korun. A nejspíš ho uchráníte před tím, aby byl zakoupen jako potrava pro hada. Vybírejte ale dobře, raději běžte do ověřeného obchodu s domácími mazlíčky, kde vám poradí jak se o něj starat, případně prodají i další potřeby.

Existuje několik druhů potkanů, kteří se liší barvou očí a chlupů. Můžou být bílí, šedí, skořicoví nebo částečně zbarvení. Průměrný potkan žije asi dva a půl roku. Šlechtění potkani jsou čistotní, nepřenáší žádné nemoci a není složité o ně pečovat. Je lepší jim pořídit druha, protože jsou to tvorové společenští a jsou zvyklí žít ve skupině. Pokud se chcete vyhnout množení, kupte si dva stejného pohlaví.

Jak jim zabezpečit co nejlepší domov?

Potkani jsou velmi aktivní zvířata. Není rozumné je nechat volně běhat po pokoji bez dozoru nebo přes noc. Udělají si v některé část svůj vlastní domeček roztrháním nejbližší možné věci.

Autor obrázku: Understanding Animal Research

Nejlepší je pořídit jim dostatečně velkou klec, bednu nebo akvárium. Je lepší, pokud spodek bude z pevného materiálu, ať už z umělé hmoty nebo skla. Velikost by měla být o něco větší než u křečků, alespoň 50 cm x 80 cm a výška 50 cm. V domečku by měli mít nějaké překážky a místo, kde se mohou schovat.

Potkani rádi lezou a šplhají po různých předmětech. Na spaní jím natrhejte nějakou látku, papír nebo něco měkkého, kde se mohou schovat, případné použijte další krabičku uvnitř boxu. Lze také zavěsit ručník, jako houpací síť, kde budou odpočívat.

Dbejte na časté čištění jejich akvárka, aby měli vždy suchou a čistou podestýlku. Jako podestýlku lze použít piliny. Nenechávejte jejich příbytek na slunném místě, nesnáší  horko a sluneční světlo. Snažte se je udržovat při pokojové teplotě.

1/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *