Jak chovat křečíka džungarského (druhá část)

Jak chovat křečíka džungarského (druhá část)

Autor obrázku: Karri Huhtanen

Nedejte se zmást hustým kožíškem zvířátka a zavalitým tvarem těla, ve skutečnosti je to drobeček, který se protáhne skoro všude a pozor, také velmi dobře a vysoko skáče! To mějte na paměti zejména pokud se rozhodnete chovat křečíka v teráriu, jestli koupíte klasické „akvárko“, pak musíte jeho strop dokonale zabezpečit, jinak hrozí, že ráno svého nového kamaráda již v příbytku nenajdete a bude se vám vesele potulovat po bytě. Najít ho potom není jednoduchá záležitost.

Jestliže se rozhodnete pro chov v kleci, ujistěte se, že jednotlivé dráty nemají mezi sebou příliš velké rozestupy (max. 0,5 cm), dvířka pevně drží a nepokoří je ani nenechavé zoubky či drápky.

Každopádně jak klec tak akvárium by měly být hodně prostorné, křečík je velmi pohyblivý a zvláště pokud chováte více jedinců pohromadě, potřebují dostatek prostoru. Ke společnému chovu jedinců stejného pohlaví se doporučují samičky, samečci mají větší tendenci mezi sebou soupeřit, ale i jejich soužití může být harmonické. Pokud toužíte po párečku a rozrůstající se rodince, nemělo by to být nijak obtížné, spíše asi budete řešit problém s dostatečným odbytem pro malé křečíky.

Autor obrázku: Jim Capaldi

Křečík džungarský se v průměru dožívá asi dvou let, záleží na vaší péči a ostražitosti, zejména pokud s vámi sdílí domácnost i další zvířata (kočky, psi). Pozor také na přehřátí, nikdy nenechávejte zvíře na přímém slunci, kontrolujte zda má stálý přístup k vodě. Skleněné napáječky pořádně upevněte, zakoupené přísavky na sklo mnohdy nestačí. Křečci si s nimi rádi hrají a shazují je. Pokud podáváte vodu v misce, musí být nádobka dostatečně těžká, aby nedošlo k jejímu převrhnutí. Vodu je třeba potom častěji doplňovat.

I když není délka křečíkova života nijak závratná, snažte se mu jeho pobyt na světě co nejvíce zpříjemnit vaší péčí a pozorností, velmi rychle se ochočí a bude pro vás i vaše děti zábavným společníkem.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *