Labradorský retrívr (první část)

Labradorský retrívr (první část)

Autor obrázku: Andrea Arden

Labradorský retrívr je plemeno pocházející původně z New Foundlandu v dnešní Kanadě, stejně jako Novofundlandský pes. Labrador dostal jméno po oblasti Labrador v Anglii, kam byl přivezen později. Je to poměrně velké plemeno, obvykle vážící kolem 25 až 36 kil.

Často se ale stává, že v pozdějším věku, jsou i daleko těžší. Váha přes 40 kilo je ale u těchto psů brána jako obezita. Výška v kohoutku bývá kolem 56 až 62 cm.

Labrador se vyskytuje ve třech barvách, nejčastější je to smetanová, černá a nejméně obvyklá je čokoládově hnědá. Původně byla považována za správou pouze černá, v 19. století se k ní přidala i smetanová a v 30. letech 20. století byla konečně akceptována i hnědá.

Jejich temperament je popsán jako klidný, mírný, přátelský, trpělivý, otevřený a hravý. Díky jejich perfektnímu čichu jsou výbornými slídiči. Obvykle následují pachovou stopu, dokud nenajdou její původ. Policie a armáda je používá k hledání drogových zásilek, zlodějů nebo teroristů.

Autor obrázku: Eduardo Millo

Labradoři rádi nosí předměty v tlamě, dělají to s velkou jemností. Dokáží přenést vejce aniž by se rozbilo. Jsou velmi dobrými plavci, jejich kožich odpuzuje do určité míry vodu a proto se často používají na přinášení vodního ptactva při lovu.

Jsou výborní rodinní psy, skvěle si rozumí s dětmi a ostatními domácími zvířaty. Jen je někdy potřeba dohlédnout, aby svou nemotorností při projevování radosti nechtěně neshodili menší děti či neublížili jinému domácímu mazlíčkovi.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *