Pes – 10 nejoblíbenějších ras (první část)

Pes – 10 nejoblíbenějších ras (první část)

Přemýšleli jste, zda si máte koupit psa? V případě, že jste si vše důkladně rozmysleli a dospěli jste k názoru, že budete mít na štěňátko dostatek času a hlavně chuť se o něj starat, nastává další otázka, tedy jakou rasu si vybrat.

Autor obrázku: Magnus Bråth

Hodně to záleží na tom, kde bydlíte. Pokud žijete v malém bytě, je nutné na to brát ohled a přemýšlet spíše o nějaké menší rase (jezevčík, maltézský psík, bígl), která nebude trpět nedostatkem pohybu. Pokud, ale vlastníte domek se zahrádkou, není problém pořídit si většího psa. (labrador, retrívr, německý ovčák)

Musíte myslet i na to, kolik času svému čtyřnohému miláčkovi budete ochotni věnovat. Jestliže jste hodně pracovně vytížení, není dobré si kupovat psa, u kterého jen péče o srst zabere více jak hodinu denně. A to už vůbec nemluvím o takových rasách, které potřebují minimálně dvě hodiny denně strávit v přírodě, protože jinak se doma nudí a vlastně svým způsobem trpí.

Až si vše důkladně promyslíte, měli byste si také koupit nějakou odbornou publikaci o psech, abyste zjistili, jak konkrétně se máte o danou psí rasu starat, aby byla úplně spokojená.

Věřím, že pokud si vyberete pejska, přesně podle vašich představ a hlavně možností, budete velmi spokojeni a Váš domácí mazlíček také.

Přehled deseti nejoblíbenějších psích ras v České republice:

Německý ovčák

– výborně se hodí do domku se zahrádkou, kde skvěle ohlídá Váš majetek
– s dobrou výchovou je snadno ovladatelný a velmi věrný
– potřebuje velké množství pohybu, proto je vhodný pro lidi, kteří mají dostatek volného času

Autor obrázku: HackBitz

Jezevčík

– hodí se spíše do bytu, ale jako hlídač je k nezaplacení
– s výchovou už je to trošku horší, tato rasa je velmi tvrdohlavá a ráda si dělá, co chce, nikdy se úplně nepodaří docílit, aby jezevčík byl zcela poddajný
– neobyčejně chytrý a vynalézavý především pokud se jedná o jeho vlastní pohodlí
– miluje lov, ale vždycky se k Vám vrátí
– obětavý a věrný společník, který Vás bude zbožňovat
– vhodný pro lidi, kteří zase až tolik volného času nemají, ale budou ho brát jako člena rodiny a tolerovat mu občasné neposlouchání

3/5 - (5 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *