Chameleon jako domácí mazlíček?

Chameleon jako domácí mazlíček?

Autor obrázku: paulshaffner

Doba, kdy se za domácího mazlíčka považoval jen pejsek a kočička je dávno za námi.  Stále více domácností hledá potěšení v koupi roztomilého, očima koulícího chameleona. A co vy? Máte na něj také zálusk?

Chameleon jemenský je velmi originální plaz, který Vás na první pohled zaujme svou schopností měnit zabarvení a vymrštit svůj jazyk do vzdálenosti až 10 cm. Velmi nápadnou část jeho těla tvoří hlava s přilbou, která u samců dosahuje výšky až 8 cm. Nejde tedy o žádného malého tvorečka, v dospělosti může totiž měřit i s ocasem až 65 cm.

Bydlení

Ve světě se chameleon vyskytuje v nejvlhčích částech Arabského poloostrova, je tedy nutné zajistit mu podmínky odpovídající jeho životu ve volné přírodě. Velikost terária by měla být alespoň 50x50x60 cm. Nejdůležitější potřebou chameleona je vlhkost a teplo, které pohlcuje celým svým tělem. Zajistit mu veškerý komfort je tedy jak z hlediska ekonomického, tak časového velmi náročné.

Autor obrázku: ukhomeoffice

Potrava

Chameleon je všežravec, upřednostňuje ale živočišnou stravu. Základ tvoří hmyz všeho druhu, nejčastěji však cvrčci a sarančata, dospělý jedinec nepohrdne ani myšími mláďaty. Z rostlinné stravy mu největší radost uděláte měkkým a šťavnatým ovocem. Voda pro něj představuje základ života, kromě pravidelného vlhčení je možné naučit ho pít i z vodní nádržky.

Pohlaví

Pokud nechcete chameleony chovat, ideálním výběrem je samec. Samice je menšího vzrůstu, dožívá se kratšího věku a je náchylná ke komplikacím spojeným s falešnou březostí.  Průměrný věk je u ní kolem 2-3 let, kdežto u samce až 6 let.

 

Pokud Vás nadchla představa mít tohoto fascinujícího tvora doma, nejste rozhodně sami!  Odměnou za jeho koupi pro Vás jistě bude pohled na jeho bezstarostný život, který ve svém novém domově prožije.

4.5/5 - (2 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *